Güneş banyoları, Güneş Banyosu Tedavisi
Güneş ışınlarında bulunan morötesi ışınlar canlı organizmayı büyük ölçüde etkiler. Yüksek yerlerde. ve öğle saatlerinde morötesi ışınların çok daha etkili olduğu saptanmıştır. Güneş banyosu yapmaya en uygun yerler deniz kenarları ve özellikle yüksek yaylalardır.
Güneş banyosunun ölçüsü: Doğrudan zararlı olacağı için güneş banyosunun süresi yavaş yavaş artırılmalıdır. Güneş banyosu yapılırken yaşlılık ve güneşe karşı duyarlık göz önünde bulundurulmalıdır. Dağlık yerlerde bacaklardan başlayıp yavaş yavaş başa doğru giden güneş banyolarında başın, ensenin ve gözlerin dik ve güçlü gelen güneş ışınlarından korunması gerekir. Yeteri kadar alman güneş banyoları vücuda canlılık kazandırır. Baş ağrısı, gerginlik, uykusuzluk, bulantı ve kusmalar güneş banyosunun çok miktarda alındığına ilişkin ortaya çıkan belirtilerdir. Güneş banyosu sırasında, vücudu sık sık uygun bir yağla yağlayarak güneş yanıklarına karşı önlem almak gerekir.
Güneş banyoları zayıflık, kansızlık raşitizm, romatizma, kadın hastalıkları, egzama, kemik ve eklem tüberkülozları, güç iyileşen yaralar, eklem iltihabı ve siyatik gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur.
Buna karşın, guatr gibi bazı hastalıklar, uykusuzluk, heyecan, yüksek ateş durumlarında ve akciğer tüberkülozunun belirli evrelerinde olumsuz yönde etki gösterir.