İnsan Vücudu Yapısı
Hücre - Doku - Organ - Sistem
İnsan vücudunun yapısı anatomi bilim dalı, hayatın kaynaklandığı, geliştiği ve sürdüğü bütün olaylarda etkili olan kimyasal ve fiziksel faktörler ise fizyoloji bilimi tarafından açıklanır.
Yetişkin vücudunun % 56'sı sudur. Bu sıvının hücrelerin içerisinde ve dışında bulunan bölümleri hücre içi sıvısı ve hücre dışı sıvısı olarak iki ana bölümde incelenir.
Hücre dışı sıvısı sodyum, klor, bikarbonat iyonlarından zengindir. Bunların yanışım bir takım temel besin maddeleri bulunur. Hücre içi sıvısı ise büyük miktarda magnezyum, potasyum ve fosfat iyonları içerir.
İç çevrenin sabit ve kararlı dengesinin korunmasına C. Bernard isimli büyük fizyoloji bilgininden beri "homeostazis" denmektedir.
Temel canlılık birimi hücredir. Hücre çekirdek ve sitoplazma olmak üzere iki ana bölümden meydana gelmiştir. Hücrelerin temel maddesine (bu aynı zamanda canlılığın da temel maddesi olmaktadır) protoplazma denir. Protoplazmanın esasını su, elektrolit, protein yağ ve karbon hidratlar meydana getirilir.
Hücre zan lipid ve proteinlerin özel olarak bimoleküler şekilde dizilmesiyle meydana gelmiştir. Ortada lipid moleküllerinin yeraldığı iki tarafta ise protein moleküllerinin bulunduğu bir yapı olduğu kabul edilir. Bu üç tabakalı yapıya birim zar (unit membran) denir. Hücre zarının içerisinde çeşitli taşıma olaylannda görev alan enzimler ve por denilen birtakım delikçikler bulunur. Çekirdek zan iki birim zardan meydana gelmiştir. Çekirdek zarında da daha geniş porlar bulunur.