Yağlar, Yağ Nedir, Vücuttaki Yağ
Klorogram, eter gibi organik çözücülerde eriyen, fakat suda hiç erimeyen veya çok az eriyen heterojen bir grubu ifade eder. Yağlar yoğun bir enerji deposudur. 1 gr yağ, protein ve karbonhidratların iki katı enerji verir ve vücudun enerji kıtlığında kullanılmak üzere depolanabilir. 1 gr yağ = 9 kalori'dir. Ayrıca yağlar vücut işlevleri için gereklidir. Örneğin; sinir hücrelerini sararlar, beynin ve hücre zarlarının yapısında bulunurlar. Kadınların cinsiyet organlarının ve hormonlarının çalışması için gereklidirler. Aşırı zayıf kadınlarda ve vücutlarındaki yağ miktarı çok düşük kadın sporcularda mensturasyon (adet) düzensizlikleri ve kısırlık görülebilir. Yağlar vücut sıcaklığının düzenlenmesini sağlar. Deri altındaki yağlar elektrikli battaniye görevi görerek vücudu soğuktan korur. Vücut yağları kalp, sinirler ve böbrekler gibi yaşamsal organların çevresini sararak zedelenmelerini önler. Gıdalarımızdaki yağlar vücutta yapılamayan zorunlu yağ asitlerini yaparlar. Yağda çözünen A,D,E ve K vitaminlerinin sindirim ve emilimlerine yardımcı olurlar. Günlük enerjini %25-30'unun yağdan gelmesi sağlıklıdır. Günlük kalori gereksinimi 2000 olan bir kişinin günde 55-65 gr yağ yemesi yeterli olacaktır. Bu da yaklaşık 5-6 yemek kaşığı yapar.
Yağ Dokusu
Hücrelerin yağ depolama yeteneği vardır. Kalori alımının vücudun gereksinimin den fazla oluşu, kilo almayla sonuçlanır. Bu durum, yağ hücrelerinin sayılarının artmasından çok, büyüklüklerinin artışına bağlıdır. Yağ hücreleri, çapları 0.1-0.2 mm'ye ulaşabilen büyük küreler biçimini alacak şekilde genişleyebilir. Yağ dokusu vücut ağırlığının ortalama %10-20'sini oluşturur.
Yağda Eriyen Vitaminler
Yağda eriyen A,D,E,K vitaminleri vücutta depo edilirler. Fazla alındıkları zaman vücutta toksik etki yaparlar. Yetişkinlerde fazla alım sonucu baş ağrısı, bulantı, saç dökülmesi, ishal gibi belirti gösterirler.
Yağın Hiportropisi
Yağın hacimce genişlemesi