Kan Dolaşımı Nedir, Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı
Küçük (Akciğer) Dolaşım
Sağ karıncık >> Akciğer atardamarı >> Akciğer >> Akciğer toplar damarı >> Sol kulakçık
Küçük dolaşımda sağ karıncık kaslarının kasılmasıyla kan, akciğer a-tardamarına geçer. Burada alveollerde temizlendikten sonra tekrar akciğer toplar damarıyla sol kulakçığa gelir.
Büyük (Sistemik) Dolaşım
Sol karıncık >> Aorta >> Organ ve dokular >> Üst ve alt ana toplar damar >> Sağ kulakçık
Büyük dolaşımda sol karıncıktan aorta pompalanan kan, organ ve dokulara taşınır. Burada gerekli değişimler yapıldıktan sonra, üst ve alt ana toplar damarlarla sağ kulakçığa geri döner.
Karıncıkların kasılması sırasında oluşan basınç atım şeklinde arterlerin esnek çeperi boyunca devam eder. Bu atımlar vücut yüzeyine yakın damarlarda hissedilir. Buna nabız denir. Dakikadaki nabız sayısı kalbin karıncık kasılma sayısına eşittir. Kalbin dakikadaki normal atım sayısı 72 atım/dak.'dır. Atım sayısı 60 atım/dak. altına düşerse bradikardi, 100 atım üzerine çıkarsa taşikardi'den söz edilir. Büyük dolaşımda kan basıncının arter çeperleri üzerine yaptığı basınca tansiyon denir. Karıncıkların kasılması sırasında ölçülen basınca büyük tansiyon, gevşemesi sırasında ölçülen basınca ise küçük tansiyon denir. Kan basıncının sürekli olarak yüksek değerlerde olması yüksek tansiyon olarak adlandırılır.
Atardamar kan basıncı yaşa göre değişir. Buna göre gençlerde 140/90, yetişkinlerde 150/100, elli yaş sonrası dönemlerde ise 160/100 mmHg üzerindeki kan basıncı değerleri yüksek tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının sürekli olarak yüksek oluşu damarların kolayca yırtılmasına neden olarak ciddi kanamalara neden olabilir.