Fungi Nedir, Fungi Alemi (Mantarlar)
Klorofil içermeyen, bu nedenle yaşamları için gerekli olan besini hazır olarak sağlayan heterotrof canlılardır. Mantarlar, yüksek yapılı bitkiler gibi kök, gövde ve yaprak gibi organlara sahip değillerdir. Fakat hücrelerinin etrafında belirli bir hücre çeperinin olması, sporla çoğalmaları ve genellikle hareketsiz olmaları nedeniyle bitkilere benzerler. Bir hücrede birden çok sayıda çekirdek vardır. Bir kısmı insan ve hayvanlarda hastalık yapar. Mantarlar saprofit beslenirler. İlaç ve besin endüstrisinde kullanılabilen canlılardır. Mantarların tallusları çoğunlukla silindir biçiminde, bölmeli (septum) yada bölmesiz hif (hyphae) adı verilen ipliklerden oluşmuştur.
Hifler yaklaşık 2-10 um genişliğine sahip ve dallanmış iplikçikler şeklindeki oluşumlardır. Uygun ortamlarda çoğalan mantarların oluşturdukları gözle görülen örgü dokuya misel (mycelium) denir. Mycelium'lar hiflerin uçlarından uzamaları, dallanmaları ve birleşmelerinden oluşmuş ağ şeklindeki oluşumlardır.
Mantarlarda Üreme
Mantarlar eşeyli ve eşeysiz olarak çoğalabilirler. Eşeysiz üreme şekillerinden biri olan vegetatif üreme basitçe mantarın herhangi bir parçasından yeni bireylerin oluşmasıyla gerçekleşir. Mantarlarda görülen üreme tiplerinden en yaygın olanı ise eşeysiz üremedir. Çeşitli tipleri vardır. Bunlardan en sık görüleni sporla olandır. Sporlar ya bir hif in ucunda ya da sporangium içinde oluşmaktadır. Penicilium'da olduğu gibi hif in ucunda oluşan sporlara konidium, onları taşıyan hif e de konidiofor denir.
Mantarlar değişik türde sporlar oluştururlar. Mantar, sporları ile yükseklere ve uzaklara dağılır. 4000 m. yüksekliğe, 1450 km. uzaklara yayılabilirler. Ev tozlarının çoğunu oluştururlar. Bu nedenle alerji olaylarına etkendirler. Yaklaşık 30 bin türü vardır.
Mantarların Sınıflandırılması
Tüm mantarlar dört grupta toplanabilirler.
1. Phycomycetes: Ekmek küfleri, pirinç mantarları (Rhizopus oryzae, Rhizopus stolonifer) bu gruba örnektirler.
2. Ascomycetes: Mayalar, Aspergillus, Candida ve Peniciliumlardır. Bazı peynir ( Rockford ve Kamambert peynirleri gibi) ve antibiyotik üretiminde yararlanılan mantarlardır.
3. Basidiomycetes: Zehirli ve zehirsiz tüm şapkalı mantarları kapsar. Bilinen en zehirli mantar bu grupta yer alır.
4. Deuteromycetes: İki türden meydana gelen gametlerin birleşmesiyle oluşan mantar türlerini içeren gruptur.