Tiroit hastalıklarının da şişmanlıkla ilgili olduğu bilinir.
Tiroit hastalığı nasıl kilo yapıyor?
Tiroit bezi boynumuzda bulunan, kelebek şeklinde bir salgıbezidir ve metabolizmamızı kontrol eden tiroit hormonlarını salgılar. Tiroit hormonlarının T3 ve T4 olmak üzere iki tipi vardır. Bu hormonlar az salgılandığında, "hipotiroidi" dediğimiz hastalık oluşur, metabolizma az çalışır ve sonunda kilo alınır.
Tiroit ameliyatı geçirenlerde, Hashimoto tiroiditi denen tiroit hastalığı olanlarda ve 50 yaş üstü kadınların çoğunda tiroit bezi yetmezliği gelişir. Bu kişilerde halsizlik, yorgunluk, el ve yüzde şişme, unutkanlık, kan yağlarında yükseklik ve en önemlisi kilo artışı görülür.
Şişman kişilerde mutlaka tiroit hormon tetkiklerinin yapılarak tiroit bezinin az çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Tiroit bezi yetmezliği tedavi edilmeyen veya yeteri kadar tedavi edilmeyen şişman kişilerin kilo vermesi çok zordur. Bu hastalarda tiroit hormonu tedavisiyle TSH hormon düzeyinin normal sınırlarda olmasının sağlanması gerekir.
Tiroit bezinin çok çalıştığı ve zehirli guatr denen "hipertiroidi" hastalığında kişiler başlangıçta zayıftırlar, ancak bu hastalığın ilaçlarla tedavisi sırasında önemli oranda kilo alımı gözlenmektedir.