Akdeniz Tipi Beslenme ve Akdeniz Diyeti (Saglikli Diyet)
Akdeniz tipi beslenme tam buğday ekmeği, tam tahıl, bol meyve ve sebze, kuru baklagil, ceviz, fındık, badem, zeytin ve zeytinyağı tüketimine dayalı en sağlıklı beslenme şeklidir. Tahıllar, tam tahıl olarak tüketilir ve tam buğday ekmeği veya kepekli ekmek yenir.
Giritlilerde kalp hastalığının çok az görülmesi bu diyetin popüler olmasına neden olmuştur.
Akdeniz diyeti, yağ olarak zeytinyağının, bu arada ceviz, badem, tam tahıllar, sebze, meyve ve yoğurdun fazla yendiği ve günlük kalorinin yüzde 35'inin yağlardan alındığı bir diyettir. Aşırı şişman hastaların 18 aylık bir akdeniz diyetiyle kilo verdikleri saptanmıştır.
Akdeniz Diyet Listesi
Akdeniz diyetinde şunlar vardır; Zayıflama Rejimi Özellikleri
Günde 8 porsiyon tahıl
Günde 3 porsiyon meyve
Günde 6 porsiyon sebze
Günde 2 porsiyon süt veya süt ürünleri
Yağ olarak zeytinyağı kullanılır
Yemekle birlikte 1-2 kadeh şarap tüketilir
Hergün baklagiller, kabuklu kuruyemişler yada zeytin yenir
Hatada 3-4 defa balık veya tavuk yenir
Haftada en fazla 3 yumurta tüketilir
Pek nadir kırmızı et ve tatlı yenir
Her gün egzersiz yapılır.