Diyet Çeşitleri; Montignac Diyeti, Atkins Diyeti, Zone Diyeti
(Zayıflamak İçin Diyet)
İsveç Diyeti, Ayırma Diyeti vb. gibi bir haftada 10 kg verdiren diyetler popüler şok diyetlerin hepsinin sağlığa zararlı yönleri vardır. Bunları tek tek açıklayalım.
Atkins diyeti, çok az karbonhidrat, bol miktarda et ve hayvansal gıda önerir. Bir anlamda yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir diyettir. Karbonhidrat alımı azaltılınca zayıflama olabilir, ancak aşırı hayvansal yağ almanın tehlikeleri vardır. Alınan yüksek protein kandaki ürik asit düzeyini yükselttiğinden gut hastalığı denen ve eklem ağrılarıyla kendini gösteren bir hastalığa neden olabilir. Yüksek ürik asit düzeyleri nedeniyle bu kişilerde böbrek taşı gelişmesi riski de artar.
Yüksek proteinli beslenmek kemiklerden kalsiyumu çektiği için kemik erimesinde artış olur. Beynin iyi çalışabilmesi için, günde en az 50-100 gr karbonhidrat alınması gereklidir. Karbonhidrat az alınınca beyin -fonksiyonlarında bozluma olur. Bu diyetle zayıflamaya çalışmak kalp hastalığı, kemik erimesi ve böbrek taşı gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle biz bu diyeti önermiyoruz.
Zone diyetinde de protein/karbonhidrat oranının her öğün 0,75 olması veya her 4 gr karbonhidrat için 3 gr protein alınması önerilir. Bu, klasik diyettekinden üç kat fazla protein alınmasının önerildiği anlamına gelmektedir. Bu diyet yapılınca insülin hormonunun azaldığı, glukagon ve iyi ekizonoid denen hormonların arttığı iddia edilmektedir.
Aslında karbonhidratlar insülin salmımını artırırken proteinler glukagon salınımım artırır. Bu diyet, protein ve karbonhidratın birlikte alınmaması gerektiğini, birlikte alındığında insülin salınımınm daha da arttığını iddia eder. Bu iddia bilimse hiçbir temele dayanmaz. Protein ve karbonhidratı birlikte almanın kilo açısından hiçbir zararı yoktur. Önemli olan alınan kalorinin miktarıdır. Yapılan bilimsel bir çalışmada, bu diyetle yağ yakılımı açısından önemli bir farkın olmadığı ortaya konmuştur. Bu nedenle, bilimsel veriler zone diyetini desteklememektedir.
Montignac diyeti ise Fransız Montignac taafmdan 1999'da oluşturulan bir diyettir. Bu diyetin en belirgin özelliği, gıda gruplarının birlikte yenmemesi gerektiğini öne sürmesidir. Örneğin patates ile etin birlikte yenilmesi yasaktır. Ancak bunun bilimsel bir dayanağı yoktur. Gıdaları birlikte almak, bu yazarın iddia ettiği gibi yağ yapımını arttırmaz. Yağ birikimini artıran, alınan fazla kalori miktarıdır. Bu nedenle karbonhidratlar ile proteinler ister birlikte yensin, ister ayrı yensin, fazla kalori içeriyorlarsa bir şey fark etmez.