Hormonal Tedaviler, Obezitenin Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
İnsan korionik gonadotropinleri (HCG): Bu tedavi yaklaşımı çok eskiden beri hipotalamik hipogonadiklerin obez olduğu ve HCG tedavisi sırasında vücutta incelmenin olduğunun ve yağ dokusunun azaldığının gözlenmesi ile ortaya çıkmıştır. Gonad fonksiyonları düzeldiğinde yağsız vücut dokusunda artış olmakta yağ kitlesi ise azalmaktadır. Plasebo ile karşılaştırmalı çift kör çalışmalarda kilo kaybı üzerine plasebodan daha farklı bir yarar sağlamadığı görülmüştür (77).
Obezite; hormonal eksenin bozukluğunun dışındaki nedenlere bağlı ise HCG tedavisinin yeri yoktur.
Growth hormon (GH): Diyet sırasında azalan yağsız vücut kitlesini koruyacağı ve metabolik hızın azalmasını engelleyeceği düşüncesi ile obezite tedavisinde kullanılmıştır. 11 haftalık GH uygulamasından sonra hem yağsız vücut kitlesinde hem de ağırlıkta değişiklik saptanmamıştır (78). Zucker ratlara 14 gün süre ile fizyolojik dozların 2-3 katı GH ve/veya IGF-1 infüzyonu verildiğinde sadece inguinal bölgede anlamlı değişiklik yaptığı gösterilmiştir (79). Hem klinik olarak yararlı etkisi tam gösterilemediğinden hem de oldukça pahalı bir tedavi şekli olduğundan bugün için obezite tedavisinde yeri yoktur.
Testosteron: Abdominal obesitesi olan orta yaştaki erkeklere 8 ay süre ile testosteron tedavisi uygulanmış ve tedaviden sonra tomografi ile visseral yağ dokusunda azalma olduğu saptanmıştır. BMI, sub-kütan yağ kitlesi ve yağsız vücut kitlesinde değişiklik olmamıştır. İnsülin duyarlılığı artmıştır (80). Bu sonuçlara rağmen abdominal obesitesi olanlara testosteron tedavisini önermek şimdilik doğru değildir ancak bu yeni tedavi yaklaşımı için uzun süreli güvenlik ve etkinlik çalışmalarının yapılması gerekir.