Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
Bu hastalıklar birçok faktörün bir araya gelmesi sonucu oluşmaktadır. Bunlara multifaktöriyel hastalıklarda denir. Arteriosklerosis sonucu koroner damarlarda (kalp damarları) ateroma plaklarının oluşmasında başta hatalı beslenme, genetik meyil, sigara içme, hipertansiyon, obesite (şişmanlık) ve stres gelmektedir.
Beslenme faktöründe yağ tüketim durumu en önemli bir etken olarak gösterilmektedir. Koroner arterlerde ateroma plaklarının oluşmasında önce damarın intima (boşluğa bakan kısmı) tabaksındaki endotel hücrelerinin hasarı oluşur (dejenerasyonu). Bu endotel hücre hasarını gidermek ve burayı onarmak için dejenerasyon yerinde trombozit agregasyonu (kümelenme) oluşur. Bu şekilde pürüzlü duruma gelen yerlerde yağ damlacıkları ile fibrin yığılmakta, daha sonra da bu yığıntıya kalsiyum eklenmesiyle damarı daraltan hatta tıkayan bir ateroma plağı oluşur. Ölüm nedenleri arasında en yüksek oranda görülen kap damar hastalıklarının önlenmesi için risk faktörlerini göz önüne alarak beslenmeyi ve yaşantıyı düzene koymak gerekir. Yağ asitleri oksidasyonunu önlemek için antioksidan özelliği olan E-vitamini tüketimini artırmak ve bu vitamini fazla miktarda bulunan fındık, fıstık, susam ve ceviz gibi yiyeceklerden her gün az miktarda tüketmenin yararlı olduğu bildirilmektedir.