Kalp Yetersizliği Nedir
Hocam, yakınlarımızdan sıklıkla duyuyoruz kalp yetersizliği diye. Kalbin yetersiz olması nedir?
Kalp, kas dokusundan yapılmış, vücudun organlarına kan pompalayan bir organ. Kalp kasılma gücünün azalması, bozulması nedeniyle bunu yeterli olarak yapamazsa, buna kalp yetersizliği diyoruz. Bu durum kalp damarlarının enfarktüs sonucu tıkanarak kalp kasının hasar görmesi neticesinde, tedavi edilmeyen kapak hastalıkları, tansiyon yüksekliği, kalıtsal veya sonradan gelişen kalp kasının bazı hastalıkları, iltihapları sonucu olabilir. Doğuştan olan delikler veya bazı geçişler kalp adalesini yorabilir. Bu gibi sebeplerle kalp adalesinin gücünün azalıp, pompa görevini yapamaması sonucu oluşan duruma kalp yetersizliği diyoruz.
Kalp yetersizliği kendini nasıl gösterir? Akut Kalp Yetmezliği
Harekette veya istirahatte nefes darlığı, yorgunluk, ayak bileklerinde veya bacaklarda şişme, çarpıntı, öksürük gibi belirtileri oluyor. Ağrı da olabilir; ama damar hastalığına göre çok daha azdır.
Başka hastalıkların belirtilerine de benziyor. Başka hastalıklarla karıştırıldığı oluyor mu?
Doğru, kansızlık, akciğer hastalığı, bazı hormon hastalıkları da nefes darlığına sebep olabilir.
Tanı yöntemlerini soracaktım şimdi...
Ekokardiyografi, yani ultrasonla kalp adalesinin çalışmasını, kalp kapaklarının yapısını görebiliyoruz. Göğüs röntgeniyle kalbin büyüyüp büyümediğini anlıyoruz. EKG'de de bazı değişiklikler oluyor, bazı kan incelemeleri de bize yardımcı oluyor.
Kalp yetersizliğinin tedavisi
Tanıyı koydunuz. Kalp yetersizliğini nasıl tedavi ediyorsunuz?
Başta diyet ve ilaç tedavisi. Eğer damar hastalığına bağlıysa, kalp adalesine yeterli kan gidemediği için böyle bir durum olmuşsa, damarları balonla açarak veya baypas ameliyatıyla adalenin kanlanmasını sağlıyoruz. Kapak hastalıklarına bağlıysa ve geç kalınmamışsa, kapak değiştirme veya tamir ameliyatları yapılabilir. Bazı uygun hastalarda özel pillerle kasılma desteklenerek tedavi yapılıyor. Bunların hiçbiriyle sonuç alamıyorsa, çok az sayıda hastada da kalp nakli uygulanabiliyor.
Tedavi sırasında kalp yetersizliğini ilerletecek, düşman tabir ettiğimiz yiyecekler var mı?
Kalp yetersizliği eğer vücutta su toplanması, bacaklarda şişlikler, çeşitli organlarda su toplanması gibi bir tabloyla karşımıza gelmişse, tuzdan fakir bir diyet öneriyoruz. Damar hastalığına bağlı olarak oluşmuşsa, daha önce konuştuğumuz, doymuş yağlar ve kolesterolden fakir diyeti tavsiye ediyoruz. Bunun dışında çok özel bir gıda rejimi yok.
Kalp yetersizliği olan hastalarınıza fiziksel aktivite öneriyor musunuz? Bu kişilerin sıcaktan, soğuktan, nemden etkilenme oranları nedir? Coğrafya ne kadar etkili?
Fiziksel aktivite öneriyoruz. Şikayetlerin çok fazla olduğu bir dönemde değilse, ilaç tedavisiyle şikayetleri kontrol altına alındıktan sonra hastanın düzenli egzersiz yapması yararlı. Bunun dışında hastanın mutlaka sigarayı bırakması, kilo fazlalılığı varsa, vermesi, alkol almaması, stresten kaçınması, ilaçlarını çok düzenli kullanması, düzenli sağlık kontrolünde olması gerekiyor. Hasta aşırı sıcak ve soğuktan, nemden kaçınmalı.
Kalp yetersizliği olan hastalar, toplumun büyük bir kesimini oluşturuyor. Birçoğunun iş hayatı var, üretken çağdalar. Seyahatleri oluyor, mesela uçak yolculuğu yapabilir mi bu hastalar?
Yapabilirler, şikayetleri tedaviyle kontrol altındaysa, rahatlıkla uçak yolculuğu yapabilirler. Kendi kullandıkları otomobilleriyle uzun yolculuklar önermiyoruz bu hastalara. Onun dışında uçak, otobüs ve trenle rahatlıkla yolculuk yapabilirler.
Kök hücre nakli
Bundan birkaç sene önce Türkiye'de de tartışıldı. Avrupa ve Amerika bu konuda aldı başını gitti. Kök hücre nakli, bu hastalar için çözüm olacak mı sizce?
Halen en çok araştırılan konuların başında geliyor kalp yetersizliğinde, kalp adalesine kök hücre enjekte ederek, o adalenin tekrar çalışır hale getirilmesi. Umut verici gelişmeler var, ama henüz çözülemeyen bazı sorunlar da var. Onun için henüz araştırma evresinde bir tedavi. Günlük uygulamamıza girmiş değil