Kesikler Çürükler Sıyrıklar ve Tedavisi

Kesikler, Bıçak, Kol Kesikleri

Kanama genellikle yarayı birkaç dakika sıkıca bas­tırarak durdurulabilir. Örneğin baş gibi bazı bölgeler­de, yüksek basınç nedeniyle kanama, daha şiddetli olabilir. Böyle durumlarda yarayı daha uzun süre bas­tırmak gerekir. Kan kaybını en aza indirmek için ke­sik, yüksekte tutulmalıdır. Kesik, el ya da ayaktaysa bu organlar, çocuk yatar durumdayken kaldırılmalı­dır. Baştaysa, çocuk, dik oturtulur ve ancak halsizlik ya da baş dönmesi hissetmesi durumunda yatırılır. Yara yıkanmalı ve gazlı bezle sarılmalıdır. Yara derin değilse, 5-8 gün içinde iyileşecektir.

Ne zaman doktora başvurmalı?

Kanama durmuyorsa, ara derinse ve kesiğin yanları bir araya gelmiyor­sa, Yara kalacak izin gelecekte sorun yaratabilece­ği bir yerdeyse, Bu durumda çok dikiş atmak gere­kebilir. Yara kirliyse ve temizlenmesi. özel beceri ge­rektiriyorsa. Yara derinse, kirli bir nesneyle yapılmış­sa ve geçen beş yıl içinde çocuğa tetanoz aşısı ya­pılmamışsa, serum verilmesi gerekebilir.

Sıyrıklar, Sıyrık ve Tedavisi

Sert bir yüzeye düşme sonucu ortaya çıkan sıy­rıkların içine genellikle kir karışır. Yarayı bir antisep­tik kullanarak temizleyin. Temizledikten sonra, sıyrı­ğın üzerini sarmayın. Havayla temas, kabuk oluşma­sını çabuklaştıracaktır. Gazlı bez, sıyrığa yapışacak, kurumasını engelleyecek ve enfeksiyona neden ola­bilecektir.

Çürükler ve Tedavisi

Deri altı kanaması anlamına gelen çürükler, kü­çük kazalar nedeniyle olabilir. Acı, şişme, hassaslık ve hareket etmede güçlük çekme gibi belirtiler, bir­kaç gün içinde ortadan kalkar. Çürüğün ortadan kalk­ması, daha uzun süre alır. Yavaş yavaş oluşan renk değişimi, kanın çözüldüğünü gösterir. Anne ve baba­lar, genellikle bir kırıktan korkarlar. Ancak çocuk, or­ganlarını kıpırdatabiliyorsa ve kendini taşıyabiliyorsa, böyle bir şey, söz konusu değildir.İlk 12 saat boyunca çürüğün üzerine buz torbası koymak yararlı olur. Hareketi de ilk 24 saat içinde en aza indirmek gerekir.