Burkulmalar Cıkık Kırık İncinme

Çıkık, Kırık ve burkulmalar

Burkulma, Kırık ve Çıkıklar; bükülme, yanlış hareket veya darbe sonucu eklemlerde görülen travmalardır. Eklem bağları yırtılır veya gerilirse, buna burkulma, eklem yerinden çıkarsa, buna da çıkık de­nir. Bu görünür kazalar, aynı kırık olaylarındaki belirtileri gösterir: Şiddetli sancı ve iki kemik arasındaki eklemde güçsüzlük.

El ve ayak bilekleri

En sık rastlanan burkulma, ayak bileğin­de görülür. Sebep olduğu ağrıdan başka, lo­kal bir şişkinlik göze çarpar. Yürümek, büyük ıstırap verir. El bileği için de aynı belir­tiler geçerlidir.

Tedavi ve Yapılması Gerekenler

Önce zedelenen ek­lemi (el veya ayak bile­ği), sıkı bir sargıyla sa­rarak, mümkün olduğu kadar hareketsizleştirin. Sonra da, bir doktora görünmeden elinizi kul­lanmayın, ayağınızla yü­rümeyin (kırık ihtimaline karşı).

Diz Kırıkları

Bu eklemde meydana gelecek travmalar­da çok şiddetli ağrılar duyulabileceği gibi, menisküs olasılığı da vardır. Ayrıca önemli bir şiş de, bacak kemiği ile kalça kemiği arasın­da meydana çıkabilir.

Sıkı bir sargıyla dizin bulunduğu pozisyonda hareketsiz kalmasını sağlayın Hemen sonra doktora danışın. Durum kendiliğinden düzelse bile, görünmekte yine yarar vardır.

Omuz Çıkıkları, İncinmesi

En sık rastlanan çıkıklardan biridir. Şid­detli bir ağrı ve eklemi oynatma imkânsızlığı ile kendisini belli eder. Ayrıca çıkan omuzda
şekil bozukluğu görülür ve kazazede, dirse­ğini vücuduna yaklaştıramaz.

Tedavi Yapılması gereken

Eklemi kendi kendinize yerine oturt­maya kalkışmayın. Buna karşılık omzu bir eşarpla sarıp, hareketsizleştirin. Koltuk altına da bir katlanmış çarşaf koyun.

Kas kopması

Bazen aşırı bir güç harcandığında, bir kas kümesi düzeyinde şiddetli bir ağrı beli­rir. Kişide görülen bu durum karşısında kazazede hastaneye götürülmeli, teşhis ve tedavisi gerçekleştirilmelidir.