Erkekte Meme Kanseri
Tüm meme kanserlerinin % l'inden azı erkeklerde gelişir. Hastaların % 30'unda ailede meme kanseri bulunması dikkat çekicidir. Çoğunluğu 60 yaş ve sonrasında ortaya çıkar. İnmemiş testis, testis travması, orşiektomi ve östrojen kullanımının predisposizyon yarattığı düşünülmektedir. Patolojik anatomik olarak % 80'den fazlası duktal kanserdir. Hastaların en az % 75'inde östrojen ve progesteron reseptörü pozitiftir. Hastaların hemen tümündeki yakınma memebaşı ve areola arkasındaki kitledir. Sert, ağrısız, düzensiz kenarlı, jinekomas-tinin aksine areola dairesinin sadece bir kısmında yer alan bu kitle ile birlikte memebaşından serözkanlı akıntı hastaların % 80'inde görülür. Cilt ve pektoral kas tutulumu, memebaşmda çekilmeye de rastlanır. Hastaların yaklaşık yarısında aksillada ganglion palpe edilir. Mamografide spiküle kitle, mikrokalsifikasyon gözlenir. Tedavisinde radikal mastektomi yeğlenir. Sistemik yayılımı olanlarda orşiektomi, östrojen reseptörü pozitif ise tamoksifen ve kemoterapi olarak CMF uygulanır.
Meme Kanserli Hastaların İzlenmesi
Meme kanserinin tedavi protokolünün tamamlanmasından sonra nükslerin % 75-80'i ilk üç yıl içinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bu süre içinde izleme daha yoğun biçimde olmalıdır. İlk üç yıl içinde hastanın 3 ayda bir görülmesi, bundan sonraki iki yıl 6 ayda bir, beş yıldan sonra ise yılda bir kez görülmesi yeterlidir.
Nükslerin %30'u lokal, yani ameliyat alanında, % 70'i ise uzak metastaz olarak karşımıza çıkar. Meme kanserli hastalarda tanı ve tedavi ile birlikte tüm vücut kemik sintigrafisi, akciğer grafisi, karaciğer ultrasonografisi ve CEA ve CA 15-3 gibi tümör marker'ları alkali fosfataz araştırılır ve değerler referans değer olarak kaydedilir.
Kontrol muayenelerinde ayrıntılı bir anamnez alınır ve fizik muayene yapılır. Yakınması veya patolojik bulgusu olmayan hastalarda hiçbir inceleme istenmez; ancak bunların varlığında şüpheyi aydınlatmaya yönelik ayrıntılı incelemeler yapılır. Meme koruyucu cerrahi girişim geçirmiş hastalarda radyoterapi bitiminden 4-6 ay sonra ilk mamografi çekilir ve her yıl tekrarlanır. Mastektomi geçirenlerde ise karşı memenin her yıl radyolojik incelemesi şarttır.