Göbek Fıtığı Nedir, Göbek Fıtığı Belirtileri ve Ameliyatı
Bebeklerde görülen, göbek nedbesinden dışarı doğru oluşan gerçek göbek fıtığı, olguların çoğunda 4 yaşına kadar kendiliğinden kapanır. Bu fıtıkların yanısıra, hem çocuklarda, hem de erişkinlerde görülen paraumblikal fıtıklar vardır. Çocuklardaki paraumblikal fıtıklar daha çok göbeğin üst tarafında, linea albanın alt ucundaki bir defekte bağlı olarak görülür. Çocukların paraumbikal fıtıklarında strongülasyon ve inkarserasyon çok nadir görüldüğünden acil ameliyat gerekmez. Ameliyatta, göbeğin üzerinden küçük bir keşi ile fıtık kesesi hazırlanır, bağlanıp kesilir ve linea alba peritonun üzerinden dikilir.
Erişkinlerde paraumbilikal fıtıklar daha çok şişmanlarda ve kronik öksürüğü olanlarda görülür. Kadınlarda daha sıktır. Oldukça büyük hacimlere ulaşabilir, ve genellikle omentumun veya ince bar-sağın strongülasyonu söz konusudur.
Erişkinlerde göbek fıtığı, göbek nedbe dokusunun zamanla ve çeşitli nedenlerle gücünü kaybetmesi ile oluşur. Kadınlarda daha sık görülür. Çok sayıda hamilelik, asit, aşırı şişmanlık, batın içi tümörler predispozan faktörlerdir. Çocuklarda olduğu gibi spontan kapanma sözkonusu değildir, gittikçe büyürler. Genellikle kese içinde omentum ve ince barsaklar vardır. Fıtık boynu dar olduğundan inkarserasyon veya strongülasyon olasılığı yüksektir. Öksürme, hapşırma, ıkınma sırasında ağrıya neden olabilir.
Erişkinde tedavi şekli sadece cerrahidir. Ameliyattan önce ideal olarak eğer hasta çok şişmansa zayıflamalı, kronik öksürüğü tedavi edilmelidir. Genellikle göbek çukuru korunmaya çalışılır. Transvers bir insizyonla kese hazırlanıp kesilir ve dikilir. Fasya, transvers olarak üstüste bindirilip absorbe olmayan dikişlerle dikilir (Mayo yöntemi). Genelde, nüks olasılığını azaltmak için sentetik, absorbe olmayan meshlerle tamir tercih edilmektedir. Ameliyat laparoskopik olarak ta yapılmaktadır.