Miyokard Enfarktüsü
Tanım: Bir ya da daha fazla koroner arterde kan akımının azalmasına bağlı olarak miyokardda iskemi ve nekroz oluşmasıdır. Miyokard enfarktüsüne yol açan neden sıklıkla koroner arterlerin athe-rosklerozu trombozu, embolisi, spazmı, hipertansiyon nedeniyle miyokardın oksijen gereksiniminin artması ve hipotansiyon nedeniyle miyokarda olan kan akımının azalmasıdır.
Belirti ve Bulgular
Miyokard enfarktüsünün en tipik belirtisi göğüs
ağrısıdır. Göğüs ağrısı;
Göğüs ortasında, substernal bölgededir. Boyun çene ve kollara yayılabilir.
Ani başlar.
Anjinal ağrıya göre daha şiddetli ve uzun sürelidir.
İstirahatle geçmez.
Ezici, sıkıştırıcı tiptedir. Pozisyon ve solunumla değişmez.
Koroner vazodilatör ilaçlara yanıt vermez.
Dispne, çarpıntı, bulantı kusma ve panik hissi ağrıya eşlik edebilir.
Tanı: Tanı için; Ağrı öyküsü, EKG'de ST yükselmesi, Q dalgası oluşması, T dalgasının negatifleşmesi CPK, LDH düzeylerinde artış tipik değişikliklerdir.
Akut Dönemde Tıbbı Tedavi ve Hemşirelik Bakımı
Hasta derhal koroner yoğun bakım ünitesine yatırılmalıdır. Hastaya acilen yapılması gerekenler şunlardır; IV damar yolu açılır, Ağrı için narkotik analjezik verilir, Oksijen verilir.
Miyokard iskemisine bağlı ritm bozukluklarının izlenebilmesi için hasta monitöre bağlanır. Temiz hava yolu ve ventilasyon sağlanır.
Fawler pozisyonu verilir. Bir sakıncası yoksa pozisyonu iki saatte bir değiştirilir.
Hastaya günlük yaşam aktivitelerinde yardımcı olunur. Sürgü verilirken ıkınmaması gerektiği anlatılır ve hasta odada yalnız bırakılmaz.
Konstipasyon gelişmemesi için gereken önlemler alınır. Hasta mutlaka stresten korunmalıdır. Miyokardın perfüzyonunun sağlanabilmesi için; IV yolla doku plazminojen aktivatörü (t-PA) IV yolla streptokinaz İntrakoroner streptokinaz
Perkütan transluminal koroner anjiyoplasti (PTCA) yöntemleri kulanılabilir.
PTCA (Perkütan Transluminal Koroner Anjiyoplasti)
Daralmış koroner arterin lümen çapını artırmak amacıyla uygulanan bu işlemde kardiyak kateterizasyon tekniği ile asendan aorta yoluyla daralmış koroner damar içine anjiyoplasti kateteri yerleştirilir. Kateter-deki balonların 3-5 saniye için şişirilmesiyle darlık genişletilir. İşlemin etkisini değerlendirmek için anjiyografinin tekrar edilmesi gerekir. İşlem sonrası hastanın izlenmesi ve bakımı kalp kateterizasyo-nunda olduğu gibidir.
Akut dönemde ritm bozuklukları ve kardiyojenik şok tedavisi için; Antiaritmik ajanlar, Vazopresörler, İnotropik ajanlar, İntraaortik balon pompası uygulanabilir.
Komplikasyonlar
Miyokard enfarktüsü geçiren hastalarda gelişebilecek komplikasyonlar; Aritmiler,
Konjestif kalp yetmezliği, Kardiyojenik şok, Tromboembolizm,
Postmiyokardiyal enfarktüs sendromu (fibrinöz perikardit) Ventriküler anevrizma ya da kalp rüptürüdür.