Varis Nedir, Varis Hastalığı
Venlerin valvüllerinin yetersizliğine bağlı olarak anormal derecede genişlemesi ile karakterize hastalıktır. Herediter olarak ven duvarındaki yapısal zayıflık ve valvüllerin yetersizliği, gebelik, uzun süre ayakta durma, intra abdominal basıncın artması ve tromboflebit varise yol açabilen en belirgin durumlardır. Venlerin travma ve enfeksiyonları da varislere neden olur.
Belirti ve Bulgular: Varisler ayakta durur pozisyonda daha belirgin hale gelen koyu renkli, kabarık ve kıvrıntılı damarlar biçiminde görülür. Bunun yanı sıra ağrı, yorgunluk, bacaklarda ağırlık hissi ve kas krampları sıcak havalarda ve ayakta durma ile daha da artar. Deride kahverengi bir renk kaşıtı ve ülserler oluşabilir.
Tanı
Trendelenburg testi ve inspeksiyonla kolaylıkla tanı konur.
Varis Tedavisi ve Hemşirelik Bakımı
Kişi ayakta fazla kalmamalı ve 2-3 saatte bir ayaklarını yükseltmelidir. Bunun yanı sıra kişi sabah yataktan kalkmadan önce varis çorabı giymelidir. Sıkı giyecekler ve bacakları sıkan yarım çoraplardan kaçınmalıdır. Variköz ven içine sklerozan madde enjeksiyonu, bir tıbbi tedavi yöntemi olmakla birlikte tromboflebit ve dolaşım yetmezliğine yol açabilmesi nedeniyle pek tercih edilmemektedir. Eğer varislerin bulunduğu bölgede deri ülserleşmişse, hasta yatak istirahatine alınır, bölge travma ve enfeksiyondan korunur.
Hasta Eğitimi
Hastanın sıkan elbise ve çoraplardan kaçınması
Fazla ayakta durmaktan kaçınması, Ayaklarını her 2-3 saatte bir yükseltmesi,
Ülser oluşmuşsa bacaklarını kaşımaması konularında eğitim yapılır.
Korunma
Varisten korunma hastalığın tedavisinden daha önemlidir. Bu nedenle yatkınlığı olan kişiler ayakta fazla durmama ve belirli aralarla bacaklarını yükselterek dinlendirme konusunda bilgilendirilmelidir.