Diş Gıcırdatma
Uyurken Diş Gıcırdatma; Hasta uykuda dişlerini gıcırdatır ve sorun genelde hasta tarafından değil de aynı odayı paylaşanlar tarafından tespit edilir. Gıcırdatma nedeniyle mine tabakaları zamanla aşınır, yer yer tamamen kaybolur. Bu bölgelerde soğuk-sıcak sızlamaları başlar. Dişler kenetlenmiş şekilde gıcırdarken eklemler de rahat uykusunda değildir. Sabahları çenelerde, eklemlerde bir ağrı olur ama şiddeti ve süresi başlangıçta az olduğu için fazla önemsenmez. Sonuçta bu gece çalışmaları, şiddetine ve süresine bağlı olarak baş, diş ve eklem ağrılarına neden olur. Rahatsızlık, ilk başlarda pek ciddiye alınmaz; çünkü dişler her gece uğradıkları bu zulme yıllarca katlanır. Rahatsızlığa neden olan değişmeler sonradan ortaya çıkar.
Santral sinir sistemi ve kapanış bozukluklarının diş gıcırdatmaya neden olduğu düşünülmektedir. Kapanış bozukluğu; yüksek bir protez, dolgu, eksik dişler vs. gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa bu rahatsızlık daha ziyade gündüzleri görülür ve hastalık iyi bir hekim tarafından çabucak tespit ve tedavi edilebilir. Gece diş gıcırdatmalarının asıl sebebi ise sinir sistemi ve psikolojik gerginlikle ilgilidir- Ne yazık ki diş hekimlerinin yapabileceği de bu nedenle kısıtlıdır. Gerçek bir tedavi, sebebi ortadan kaldırmakla başlar. Diş gıcırdatmada ise sebebe müdahale, hastaya durumu bildirmekle sınırlı kalır ve yapabildiğimiz de sonuçları mümkün olduğunca hafifletmektir. Yani gece plağı yapmak. Gece plağı yumuşak bir plastik kalıptır. Hasta gece yatarken bu plağı takar. Gıcırdatma esnasında plak sayesinde dişler birbirine sürtünmez, eklemlere binen yük de azalır. Kulağa hoş gelir ama bu durum hastalarca hoş karşılanmaz. Genellikle plağı 3-5 gün takıp atarlar.
Diş Gıcırdatması Durumunda Dikkat edilmesi gereken bir nokta da gece diş gıcırdatan hastaların, eksik dişleri için yapılan protezlerde bu konuyu göz ardı etmemeleridir. Protezlerin -çiğneyici yüzleri porselenle bitirilirse gıcırdatma nedeniyle oluşan sürtünme porselenin almasına, kırılmasına neden olabilir.
Bu konuda hastalara tek önerim bu sorunu ciddiye almaları, mutlaka gece plağı yaptırmaları ve kullanmalarıdır. Bu sırada da nöro-psikiyatrik muayenelerini yaptırıp temel nedeni ortadan kaldırmak gerekir.