İmplant Nedir, İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant, halk arasında "çeneye çivi çakmak" olarak bilinir. Eksik dişlerin yerine, çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür de diyebiliriz. Böylece bu kök üzerine yapılacak protez dişler ile eksik dişlerin fonksiyonu ve estetiği sağlanmış olur. Yani bir bakıma sağlıklı ilişleri kesmekten kurtarmış oluruz. Hareketli, yani takılıp çıkarılan protezlerin yerine de sabit protez kullanma şansını yakalarız. Henüz çok yaygın kullanılmadığı için biraz pahalıdır (tek bir dişin hastaya maliyeti 1000 doları bulabilir). Ve genetik diş hekimliğinden bir önceki basamaktır. Doğal dişleriniz doğarken bedava verilmiş ilk şansınız, implant ise para karşılığı da olsa ikinci şansınızdır.
Güvenebileceğiniz bir hekim bulmuşsanız ve maddi durumunuz elveriyorsa hiç düşünmeden implant yaptırabilirsiniz. Ağız hijyeninize, fırçalamanıza maksimum özeni gösterir ve boks maçlarına sadece izleyici olarak katılırsanız çok uzun yıllar kullanacağınız bir tedavi şeklidir. Tek dikkat etmeniz gereken, işinin ehli bir uzman bulmaktır.
Hastalar operasyon fikrinden çok korkarlar. Ancak uygun anestezi altında hemen hemen acısız bir operasyondur. Tedavi süresi dişin sayısına göre yarım ila bir saat kadar sürer. Operasyon sonrası bir hafta kadar, özellikle ilk günler, biraz ağrı-sızı olabilir. Ağız konforunuz bozulur, ama inanın buna değer.
Operasyondan sonra 3-6 ay arası yeni kökünüzün etrafında yeni kemiğinizin oluşması beklenir. Kemik oluşumundan sonra artık üst yapısını tamamlama zamanı gelmiştir. Kökler üzerine yeni diş inşa edilir.
Kimlere implant yapılabilir? Genel olarak diş çekimi yaptıracak kadar sağlıklı herkese imlant da yapılabilir. Çok ağır sistemik bir hastalığı yoksa ve kolundaki bilczik-lerdense ağzında dişinin olmasını isteyen herkese uygulanabilir. Diyabet hastalarında yara yeri iyileşmesi gibi sorunlarla karşılaşılsa da gerekli önlemler alınarak kan değerleri kontrol altında tutularak implant uygulanabilir. Çocuklarda çene gelişimi beklenebilir.
Bir de lokal nedenler vardır. Çene kemiği kökün yerleştirilebileceği genişliğe ve yoğunluğa sahip mi? Hasta ağız hijyenini sağlamaya vakıf mı? Diş etlerinin durumu uygun mu gibi faktörlere bakılır. Yeterli kemik yoksa önce kemik ekimi operasyonu yapılır. Yeterli kemik elde edildikten sonra implant yerleştirilir.
Bir implant hastasına ise 4 görev düşer.
1. Sabır,
2. Maksimum ağız diş temizliği,
3. Para,
4. Gülümsemek.