Hipertansiyon ve Diyabet Hastalığı
Diabetik nüfusun yaklaşık % 30'u hipertansiyonladur.
Hem retinal ve özellikle renal mikroanjiyopatinin ağırlaşmasını önlemek, hem de ateroskleroz komplikasyon-lannı, özellikle serebrovasküler olayları sınırlandırmak için HT'un düzeltilmesi gerekir.
Sonuç olarak, orta derecede HT'un bile hipergliseminin vasküler sonuçları üzerindeki kötüleştirici etkisi nedeniyle, diabetikler için kan basıncının 140/90 mmHg'mn altında olması gerekli görünmektedir.
Sağlık ve diyet önerileri, orta derecede tuz kısıtlaması ve şişmanlık söz konusu ise, düşük kalorili bir diyet şeklinde olmalıdır. Diabetiklerde antihipertansif tedavi reçetesinde günlük doz sayısı sınırlandırılmaya çalışılmalı ve ilacın güvenilirliği gözönüne alınmalıdır.
Diabetiklerde HT tedavisi için ilk seçenek ilaçlar kardi-oselektif Beta-blokerler, kalsiyum antagonistleri (özellikle yaşlı hastalarda ve/veya mikroanjiyopatili hastalarda) ve angiotensin converting enzim inhibitörleridir. Yukarıdaki ilaçların etkinliğini kuvvetlendiren diüretikler ikinci seçenek olarak yazılırlar. Başlangıç halindeki diabetik nefropati ile ilişkili HT durumunda, HT sınırda bile olsa, kan basıncının düzeltilmesi mikroalbuminüride (bu terime bak.) belirgin gerileme ile sonuçlanır. İntra-renal hemodinami üzerine muhtemel etkileri nedeniyle, angiotensin converting enzim inhibitörleri bu endikas-yonda özellikle yararlı gibi görünmektedir.