Tricholoma Pardinum OUELET 1886 (Zehirli)
Mantarın Özelliği, Biyoloji Mantarlar
Kalın sapı, gümüş grisi renginde lifi pulları, kiremit gibi şapka üstünü örter. Lamelleri üzerinde daima su damlacıkları bulunur.
Morfolojik Özellikleri
Şapka: Genç mantarlarda yarım konik veya çan şeklinde; Rengi sarımsı kahverengi, şapka üstü koyu renkli gümüş grisi pullarla örtülüdür. Gelişmiş mantarlarda şapka tam açılır ve kenarları parçalanır. Şapkada sapın üstüne gelen kısım, hafif çukur veya dalgalı görünümdedir. Büyüklüğü 3-8 cm. boyunda ve 1,5-3,5 cm. çapındadır. Lameller: Kirli yeşilimsi sarının tonlarında, bol etli ve lameller birbirine 2 - 3 mm. mesafede sıralanırlar. Lamellerin üzerinde daima su damlacıkları görülür: Sap: Sağlam yapılı, içi dolu, sert ve sapın üstü kirli beyaz renklidir. Bu rengin üzerinde pas rengini taşıyan lekeler mevcuttur. Sapın toprak içindeki kısmı biraz daha şişkincedir. Büyüklüğü 3-8 dm. boyunda ve 1,5-3,5 cm. çapındadır. Etli kısmı: Büyük kısmı beyaz renkli fakat şapka derisinin altındaki kısımda sarı renk görülür. Mantarın etli kısmı veya herhangi bir kısmı parmaklar arasında ezilip koklanacak olursa un kokusu kolayca hissedilir. Mantarın bir parçası ağıza alınıp çiğnenecek olursa tadının hoş olduğu hissedilir. Sporları: Oval, beyaz renkli ve üstünde küçük noktalar görülür. Büyüklüğü 8-10x6-7 mikrondur.
Yetişme Yeri Özellikleri
Çoğunlukla, Ağustos ayından Ekim ayına kadar kalkarce zengin kayın ormanları altında büyük gruplar meydana getirerek yetişir. Az olarakta kalkerce zengin çam ormanları altında görülür.
Diğer Özellikleri
Bu mantardan zehirlenen şahıslarda, kuvvetli ve devamlı (Yenilen mantarın miktarına göre olmakla beraber 4-5 gün sürebilir) ishaller görülür. Çoğunlukla öldürücü olmamakla beraber, devamlı ishallerde gerekli klinik tedavisi yararlıdır.