Coprinus Atramentarius FRIES 1836 (Hafif Zehirli)
Mantarın Özelliği, Mantarlar ve Özellikleri
Mantarın griden, gri kahverengiye kadar değişen renklerine karşılık, şapka tepesi daima kahverengi pulcuklarla örtülüdür. Şapkası gelişmiş mantarlarda, şekil 8'de görüldüğü gibi geri kıvrılır. Kıvrılan kısımlar koyu zeytini yeşil renk alarak mürekkep damlaları şeklinde dökülmesi bu mantar için özelliktir
Morfolojik Özellikleri
Şapka: Genç mantarlarda, yumurta şeklinde oval, gelişme ilerleyince ufak bir tavuk yumurtası büyüklüğüne erişir. Nihayet şapka açılır ve çan şeklini alır. Rengi başlangıçta kül renginde, gelişince gri kahverengiye döner. Şapka tepesi kahverengi pullarla örtülüdür. Mantarın tepeden aşağıya doğru oluklu görünümü ve yaşlanmış mantarların şapka kenarlarının yukarı kıvrılışı, kıvrılan kısımların mürekkep lekesi' gibi erimesi diğer Coprinus türlerinden ayrıcı özelliğidir. Büyüklüğü 4-10 cm. çapındadır. Lameller Genç mantarlarda, beyaz gri, sonra kahverengiye nihayet siyah renge dönerler. Siyahlaşınca mürekkep damlaları şeklinde damla damla toprağa düşer. Sap: Beyaz renkli ve az parlaktır. Genç mantarlarda içi dolu gelişen mantarlarda içi oyulur ve lifi yapısı görülür. Coprinus comatus (Yenir) tan farkı sap üzerinde halka görülmez. Sapın toprak içindeki kısmı, toprak üstündeki kısmından ayrı yapıda ve konik şekillidir. Sap, 6-15 cm. boyunda ve 1 -1,5 cm. çapındadır. Etli kısmı: Az, beyaz rekli, kokusuz ve tadı hoştur. Sporları: Elips şeklinde ve kahverenkli 7,5-10x5-5,5 mikron büyüklüğündedir.
Yetişme Yeri Özellikleri
Mayıs ayından kasım ayına kadar, milli topraklarda, çayırlarda ve gübre yığınları yakınlarında gruplar meydana getirerek yetişir.
Diğer Özellikleri
Halkımız bunu sobelen mantarına karıştırabilir, aslında bu mantarda bulunan etkin madde içki ile alındığında tesir etmektedir. Bazı yazarlar mantarın gençlerinin yeneceğini yazmakta iseler de, mecbur kalınmadıkça yenmemesi uygundur. Mantarın öldürücü özelliği yoktur.