Yapı İşlerinde İş Güvenliği
Yapı İşlerinde Alınacak Güvenlik Tedbirleri
1- Yapı işleri gündüz yapılacaktır. Ancak karanlıkta veya gece yapılması zorunlu bulunan hallerde, çalışma yerinin ve geçitlerin yeteri kadar ve uygun şekilde aydınlatılması ve iş güvenliğinin sağlanması gereklidir.
2- Yapı işlerinde kullanılan iskeleler, platformlar, geçitler, korkuluklar, merdiven parmaklıkları, emniyet halatları ve emniyet fileleri, zincirler, kablolar ve diğer koruma tedbirlerine ait araç ve gereçler ve işçilere verilen emniyet kemerleri ile diğer malzeme ve araçlar; yapılan işe uygun ve işçileri her çeşit tehlikelerden korumaya yeterli olacak ve kullanılan tesisat, tertibat, malzeme veya araçlar, kaldırabilecekleri yüke dayanacak özellikte ve sağlamlıkta bulunacak, alet, parça, malzeme gibi cisimlerin düşmesi umulan yerlerde çalışacak işçilere baret verilecektir.
3- Yapı sahası içindeki tehlikeli kısımlar, açıkça sınırlandırılacak ve buralara görünür şekilde yazılmış uyarı levhaları konacak ve geceleri kırmızı ışıklarla aydınlatılacaktır.
4- Yapının devamı süresince sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve artıklar, gelişi güzel atılmayacak ve ortalıkta bulundurulmayacaktır.
5- Yapı işlerinde çalışanları kazaya uğratacak veya tehlikeli durumlara düşürecek şekilde malzeme istif edilmeyecek ve araçlar gelişi güzel yerlere bırakılmayacaktır.
6- Tavan veya döşemelerdeki boşluk ve deliklere korkuluk yapılacak veya bu deliklerin üstleri geçici bir süre için uygun şekilde kapatılacaktır.
7- Yapı yerlerinde çalışanların birlikte korunmaları sağlanmadığı hallerde, işçilere emniyet kemeri, omuz kayışı, baret, gözlük, çizme, su geçirmez elbise, eldiven ve benzeri uygun koruyucu araçlar verilecektir. İşçilere verilen emniyet kemerleri, lastik çizme, baret ve gözlük gibi koruyucu malzeme işçilerin fizik yapılarına uygun olacak ve bir işçinin kullandığı koruyucu araçlar başka işçilere verilmeden önce uygun şekilde temizlenecektir.
8- Tabandan itibaren (3) metreden daha yüksekteki düşme veya kayma tehlikesi olan yerlerde, çalışanlara, kiremit döşeyicilerine, oluk ve her türlü harici boya işleri yapanlara, gırgır vinçlerini çalıştıranlara ve kuyu, lağım, galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara emniyet kemeri verilecek ve işçiler de verilen bu kemerleri kullanacaklardır.
9- Çatı ve meyilli yüzeylerde yapılan işlerde kullanılan yapı iskeleleri uygun korkuluklarla teçhiz edilecektir. Bu korkuluklar aynı zamanda dengesini kaybetmiş bir işçinin düşmesine engel olabilecek sağlamlıkta yapılacaktır. İskelenin bulunmaması halinde, güvenliği sağlayacak uygun koruma araçları kullanılacaktır.
10- Cam, saç ve çimento harçlı levhalardan yapılmış çatılarla, eskimiş, yıpranmış ve dayanıklılığı azalmış çatılarda, çatı merdiveni kullanılacak ve buralarda tam güvenlik sağlanmadıkça çalışamayacaktır.
11- Yer altı çalışmalarında, madeni iskelelerde, kazı, çatı ve yıkma işlerinde çalıştırılan işçilere emniyet kemeri, baret gibi kişisel koruma araçları verilecektir.
12- Yapı işlerinde kuvvetli rüzgara maruz kalan yerlerde gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan işçiler çalıştırılmayacaktır.
13- Yapı alanında kamyon ve benzeri taşıt ve araçlar kullanıldığında bunların giriş ve çıkışları için uygun bir şekilde işaretlenmiş sahalar ayrılacak ve bu taşıtların bütün manevraları bir gözetici tarafından idare edilecektir. Ayrıca bu araçları manevra ve park sahaları belirtilmiş olacak, kısa bir süre için de olsa araçlar, meyilli yerlerde sürücüsüz bırakılmayacaktır.