Hipokalsemi Nedir, Hipokalsemi EKG
Vücut ağırlığının yaklaşık %2'sini kalsiyum (Ca) oluşturur. %99'u, kemiklerde bulunur. Kalsiyum kan pıhtılaşmasında, normal kas kontraksiyonları ve gevşemesinde, sinir uyaranlarının taşınmasında ve hücre faaliyetlerinde rol oynar. Hipokalsemi plazmada kalsiyumun 5 mg/dl olmasıdır. Yetersiz kalsiyum alınması, pankre-atit, böbrek yetmezliğinde görülür.
Hastanın Değerlendirilmesi
Hastada varolan şikayetler araştırılır. Diyet değişikliği, yeni geçirilen tiroid, parotiroid, ameliyatları veya paratiroit yetersizliğine neden olacak öykü sorgulanır. Fizik muayene bulguları değerlendirilir.
Hipokalsemi Belirtileri ve Bulgular
Parestezi, adale krampları, ekstremitelerde karıncalanma ve iğne batması hissi, çok görme, konvülsiyonlar, kanamaya eğilim, fizik muayenede en tehlikelisi tetanidir.
"Chovostek belirtisi" kulak önünde fasiyal sinir trasesi üzerine vurmakla ağız kenannda görülen çekilmedir, tansiyon aleti manşonunun sistolik basınç üzerinde 3 dakika sıkılması ile ebe eli görünümü oluşur. Buna "Trousseau Belirtisi" adı verilir.
Tanı
Rutin kan biyokimyasında kalsiyum düşük bulunur. EKG' de 0-T ve S-T aralığı uzaması, nadiren 2:1 kalp bloğu görülebilir.
Hipokalsemi Tedavisi ve Bakım ppt
Eksik olan kalsiyum IV veya oral yolla verilir. Yalnızca klinik olarak belirgin bulgular mevcut olan hipokalsemi acil tedavi gerektirir. Acil tetani tedavisinde:
Hemen hava yolu açıklığı sağlanır.
IV yol açılır.
1-2 ampul Ca glukonat %5 dekstroz içinde 10-20 dk. da verilir.
Magnezyum yetersizse tedavi edilir.
Yaşam bulguları, EKG ritmi, nöbetler, nöromusküler iritabilitenin devam edip etmediği izlenir.