Torasik Outlet Sendromu (TOS)
Göğüs boşluğunun üst çıkımında üst ekstremite nörovasküler yapılarının bası altında kalması sonucu oluşan bir sendromdur. Konjenital bası nedenleri içinde servikal kot, elonge C-7 transvers çıkıntısı, 1. kot anomalisi, skalen kas anomalileri ve anormal fibromüsküler bantlar sayılabilir. Klavi-küla fraktürleri sonrası aşırı kallus oluşumu, servikal travmalar, humerus başının sublüksasyonu sonucu aksiller arter basısı gibi edinsel nedenlerle de oluşabilir.
Semptomlar aksiller arter ve ven ile brakial plek-susa ait bası belirtileri ile ortaya çıkar. Venöz bası in-termittent venöz tıkanma ve arkasından efor trom-bozu olarak adlandırılan akut tabloya yol açabilir. Uzun süreli arteriyel bası ile oluşan intima anormallikleri akut subklavyen arter tıkanmasına, postste-notik anevrizmaya ve buna bağlı distal embolizas-yona yol açabilir. Arter basısı nedeni ile başvuran hastalarda en sık neden servikal koftur. TOS'lu hastaların en fazla izlenen şikayeti brakial pleksus basısına aittir. Pleksusun proksimaline bası ise radial sinir, distaline bası ulnar sinir sorunları yaratır.
Tanı için direkt radyografik incelemeler, BT, stress altında MRI, arteriografi ve elektromiyografi gibi teknikler kullanılabilir. Basıya neden olan etkenin cerrahi olarak çıkarılması ve buradaki yapışıklıkların temizlenmesi gereklidir. Servikal ve 1. kotun çıkarılması, anterior skalenektomi, C-7, 8 ve T-l sinir köklerinin ve brakial pleksusun nörolizisi, varsa yapışıklıkların temizlenmesi gereklidir. Cerrahi tedavi ile %85 oranında rahatlama sağlanabilir.