Ayak El Tırnak Bakımı Sağlığı

Ayak Temizliği ve Sağlığı, Ayak Bakımı

Ayaklar genellikle bir süre ile kapalı ortamda çorap içinde kalmaktadır. Ayaklar vücudu taşıyan organlar olarak, çok baskı altındadırlar. Bu nedenle ayakta terleme fazla olur. Ter ayakkabı ve çorabın etkisiyle buharlaşamaz. Kokuşur. Kirli ayak kokusu çevreyi kirletir.

Ayaklar her gün 1 veya iki defa bol su ile yıkanır. Ayak tırnakları düz olarak kesilir. Çorap her gün değiştirilir. Mevsim şartlarına göre çorap ve ayak­kabı seçimi, ayak sağlığını etkiler.
Ayakkabı seçiminde hijyenik oluşu, deriden*yapılması, bolluğu çok önemlidir.
Dar ayakkabıda ayaktaki kan dolaşımı bozulur. Nasır meydana gelir. Değişik ayakkabı giyinmek, tırnak batmasını ve nasır oluşmasını engeller. Ayağı yormaz.

Tırnak Bakımı ve Tırnak Sağlığı

El ve ayaktaki tırnaklar bu organların görevlerini daha kolay yapmalarını sağlarlar.Tutma, kavrama hareketlerinde önemli görevleri vardır. Tırnaklar, parmak uçlarının koruyucularıdır.

El Tırnakları Bakımı

El tırnakları ile parmak ucu arasında ince bir boşluk vardır. Tırnak büyüdükçe bu boşluk derinleşir. Boşluğa tırnak kiri ve parazit yumurtaları girer. Hatta mantar yerleşerek uzun süre kalır. Basit yıkama ile de gitmez. Bu pislik, parazit yumurtaları ve mantar el ile başka organlara, ağıza taşınarak sürekli kirlenmeye yani otoenfeksiyona yol açar.

El tırnakları, parmak derisi hizasında ve parmak ucuna paralel olarak kesilir. Bu özellikle kesilirse; tırnak boşluğuna kir tutunamaz. Kir varsa yumuşak ağaç kalemle temizlenir. Fırça ve sabun ile fırçalanarak yıkanır.

Ayak Tırnakları Bakımı

Ayak tırnakları, el tırnakları gibi kirlenirler. Ayak tırnakları itina ile düz olarak kesilir. Düz kesilmezse tırnak uçları parmağa batarak büyür. Tırnak batması yürümeyi engeller. Çok ağrılıdır. Cerrahi müdahale ile tırnak sökülür. Tedavi edil­mezse, iltihaplı yaralar meydana gelir.


Ayak tırnağı çok uzarsa ayakkabıya dayanır ve ayak geri itilir, parmak bükülür, parmaklar üst üste biner veya tırnak bat­maları oluşur.
Tırnak kesildikten sonra ayak iyice yıkanır ve kurulanır.


El Temizliği ve Bakımı

El temizliği kişisel hijyen bölümünde anlatılmıştır. Burada özellikle has­tanın her sabah ellerinin temizlenmesi ve bakımı ele alınacaktır. Kirli ve bakımsız eller enfeksiyon kaynağıdır.

El temizliği ve bakımı için, aşağıdaki araç ve gereçler kul­lanıma hazır hale getirilir.

Likit veya normal sabun,
• 38 °C-39 °C ısıtılmış su, ayrıca ılık su, Suyu koymak için küvet,
• Böbrek küvet,
• Alkol,
• Havlu ve bezlerdir.

El temizliği ve bakımı için aşağıdaki uygulamalar yapılır.

Hasta veya kazazede için en uygun pozisyon aldırılır.
El, küvet içindeki su ve sabun ile yıkanır.
Havlu ile kurulanır.
Gerekirse alkol ile masaj yapılır.
Pudralanır.Gerekirse tırnak bakımı da yapılır.