Bobrek Yetmezligine Yol Acan Hastaliklar

Böbrek ve Hastalıkları

Böbrek Yetmezliğine Neden Olan Hastlıklar

Tüm dünyada ve Türkiyede böbrek yetmezliğine neden olan en önemli hastalık grubu şeker hastalığıdır. İkinci sırada ise yüksek tansiyon gelir. Üçüncü sırada ise nefrit yer alır.

Bunları kistik böbrek hastalıkları, ailesel hastalıklar ve ürolojik hastalıklar izler. Ne yazık ki böbrek taşı, böbrek damarlarının daralması, böbreğe mesaneden idrar kaçağı gibi hastalıkları içeren ürolojik sorunlar Batı ülkelerine oranla ülkemizde daha yüksektir.

Tüm bu hastalıkları ortaya çıkmadan tedavi edersek, yani bir şeker hastasının şeker düzeyini iyi dengelemesi gibi, böbrek yetmezliğinin başlangıcı geciktirilebilir.

Aynı şey yüksek tansiyon içinde geçerli. Büyük tansiyonu 13, küçüğü ise 8'in altında tutmak gerekir ki böbreklerimizi bozmasın. Yani bu hastalıkları böbrek hastalığına yol açmadan tedavi etmemiz gerekir. Sonrasında böbreklerimizi ilaçla tedavi etmemiz, geri döndürmemiz mümkün değildir.

Akut böbrek hastalığı dediğimiz yani yeni başlangıçlı böbrek hastalığında ilaçla müdahale ile böbrekleri geri döndürme şansımız vardır. Ama Kronik Böbrek Hastalığı dediğimiz hastalıkta yani kreatin düzeyinin 3 ayı aşkın süre yüksek kalması durumunda ancak hastanın diyalize girmesini erteleyecek, geciktirici tedaviler yapılabilir ama bilinir ki nihayetinde böbrekler bozulacaktır.

Böbrek Yetmezliği Tedavi Yolu

Protein kısıtlayıcı diyet uygulanmalıdır. Ayrıca tansiyon ilaçları ile tansiyonun düşürülmesi ve böbreğin bozulması engellenir. Ayrıca yağ, yani kolestrol yüksekliği de böbrek bozulmasının sebeplerindendir. Bunun için de ilaçlar vardır ama bunlar tabiri caizse çürük bir dişe ağrı kesici vermek ve tüm bunlara rağmen bir gün gelir ve hasta böbrek yetmezliği sonucunda diyalize girer yada böbrek nakli olmak zorunda kalır.

Bobreklerin Vucuttaki Gorevleri

Böbrek Görevleri, Böbrekler Vücutta Hangi Görevi Görür

Yediklerimiz, içtiklerimiz faydalı besinlerin yanı sıra bazı yan maddeler de içerir ki, bunları vücuttan atmamız gerekir. bunları da sıvı olarak, yani idrarla atarız. Yani böbrek, halk arasında da söylendiği üzere vücudun zehirli maddelerini süzen organdır ama görevleri bununla sınırlı değildir.

Kansızlığı engeller, vücudumuzdaki asit-baz dengesini düzenler ve hormonal açıdan da önemli roller oynar. Ayrıca kalbimizden çıkan kanın 3/1'i böbreklere gider. Zaten böbrek, kan damarlarından oluşan bir yumaktır ve çok önemlidir. O olmazsa hayatımızı kaybederiz. Tıpta Vücudu ne yönetir, sorusuna hemen her doktor uzmanlık alanına göre yanıt verir.

Kardiyologlar bu soruya kalp der, işte gastronologlar bağırsak, nefrologlar da böbrek der. Ama esasında vücut bir orkestradır ve her organın tıpkı bir enstrüman gibi ayrı ve özel bir görevi vardır. Böbrek de bu orkestranın en önemli enstrümanlarından biridir.

Bobrek Nakli Hakkinda Bilgiler Anasayfa

Böbreklerin Vücuttaki Görevleri

Böbrek Yetmezliğine Neden Olan Hastalıklar

Diyaliz ve Periton Diyalizi

İlk Diyaliz Korkusu

İlk Organ ve Böbrek Nakli

Türkiyede Böbrek Nakli

Böbrek Nakli Nedir

Böbreğin Ömrü

Canlı Vericili Böbrek Nakli ve Böbrek Ömrü

Böbrek Naklinde Doku Uyumu

Hepatit B - C ve Böbrek Nakli

Böbrek Ameliyatı Süresi ve Zorluğu

Diyaliz İğneleri

Böbrek Neden Atar

Beyin Ölümü Nedir

Kadavra Listelerine Nasıl Girilir?

Ulusal Böbrek Bekleme Listesi

Böbrek Nakli Kimlere Yapılır

Acil Böbrek Nakli Listeleri

Böbrek Verici Kişilerde Ameliyat Riski