Çocuklarda Bebeklerde Su Çiçeği Hastalığı

Su çiçeği Hastalığı, Çocuklarda Su Çiçeği Hakkında Bilgiler

Suçiçeği nedir, herpeszoster adlı bir virüsün neden ol­duğu, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamıkçık gibi bir "damlacık enfeksiyonu"dur. Hastalığın kuluçka dö­nemi, iki hafta sürer ve çocuk, hastalığı dökmeden bir gün öncesinden başlayarak döküntüler kabukla kaplanana dek hastalığı bulaştırır.

Su Çiçeği Hastalığı Belirtiler

Hastalığın karakteristik belirtisi, rahatsız edici, ka­şınan ve gövdeden başlayarak kulakları ve ağzı da içermek üzere yüze ve kollarla bacakların üst kısım­larına yayılan döküntüdür. Küçük, pembe noktalar şeklinde başlayan döküntülerin içleri zamanla su top­lar. Döküntüler, daha sonra patlar ve kabuk bağlar. 7-10 gün sonra dökülen kabukların bıraktığı pembe renkli izler, kısa sürede kaybolur. Döküntü, bedenin her yerinde birden değil de değişik yerlerinde, sıray­la, parça parça ortaya çıkar. Bu nedenle beden üze­rinde, değişik aşamalardaki döküntüler bir arada görülebilir. Çocuk, kaşınma yüzünden rahatsız ola­bilir. Hastalık, genellikle hafif ateş yapar.

Su Çiçeği Hastalığı Tedavisi

Tedavi, kaşınmanın verdiği rahatsızlığın kalaminli losyonlar sürülerek ve hafif uyuşturucular verilerek giderilmesinden oluşur.Döküntülerin, kaşıma nedeniyle iltihaplanması dı­şında önemli bir komplikasyonu görülmez. Sürekli iz bırakan yaralara dönüşebileceği için bu tür iltihap­ların oluşmasına izin verilmemelidir.

Çocuklarda Kızamıkcık Kızamık Hastalığı

Çocuk Hastalıkları, Bebeklerde Çocuklarda Kızamıkçık Hastalığı

Orta derecede bulaşıcı bir virütük enfeksiyon olan kızamıkçık ile kızamık arasında bir ilişki yoktur. En-fekte tükürük ya da burun akıntıları yoluyla geçen bir damlacık enfeksiyonudur. 5 yaşından küçük çocuk­larda pek ender görülür. Kuluçka devresi 2-3hafta sü­rer. Çocuk, döküntü ortadan kalktıktan sonra 4 gün süreyle başkalarıyla ilişkide bulunmamalıdır.

Kızamıkçık Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Hastalık bir ya da iki gün süren hafif ateş ve hal­sizlikle başlayabilir. Bundan sonra alınla kulak arka­larından başlayarak gövdeye ve kollara yayılan döküntü, hastalığın en karakteristik belirtisidir. Dö­küntü; kaşınmaz, rahatsızlık vermez ve kimileri yanyana gelerek lekemsi bir görünüm oluşturan başsız, düz, pembemsi noktalardan oluşur. Biraz rahatsızlık ve çok düşük bir ateş görülebilir. Ancak çocuk, ge­nellikle kendini çok iyi hisseder. Boyundaki ve kafa­tasının arkasındaki bezeler genellikle şişer. Diğer belirtilerin genellikle birkaç gün içinde kaybolmala­rına karşın, döküntü, daha da kısa bir süre içinde or­tadan kalkabilir. Çocuğu olabildiğince rahat tutmak dışında özel bir tedavi önerilmez.

Kızamıkçık Komplikasyonları

Kızamıkçığın asıl önemi, bir kadının hamileliğinin ilk dört ayı içinde yakalanması durumunda, doğacak çocukta anormalliklere neden olmasıdır. Bu neden­le kızamıkçığa yakalanan çocuğun, hamile bir kadınla temas etmemesi için aşırı özen gösterilmelidir.


Hastalığı bir kez geçirenlerin yaşam boyu bağı­şıklık kazandıkları gözönüne alınarak, kız çocukların, çocuk doğurabilecekleri yaşa gelmeden önce hasta­lığı almalarına özen gösterilmelidir. Bu amaçla verilen, "kızamıkçık partileri" desteklenmesi gereken bir uygulamadır.
Kızamıkçığa karşı bağışıklık sağlayan birası var­dır ve yaşı 11-13'ün üzerindeki kızlar, daha önce kı­zamıkçık geçirdiklerini düşünseler bile bu aşıyı almalıdırlar.

Kızamık Hastalığı, Çocuklarda Kızamık

Kızamık, çok bulaşıcı, virütik bir hastalıktır. An­neden alınan bağışıklık, yaşamın ilk yıllarında yitirildiği için çocukları, küçük yaşlardan başlayarak etkiler. Hastalık genellikle bir hafta içinde geçer. An­cak çocuk, hastalık geçtikten sonra 10 gün süreyle okula gönderilmemelidir.

Kızamık Hastalığı Belirtileri ve komplikasyonları

Kızamık, genellikle şiddetli nezle ve burun akın­tısı, öksürük ve gözlerin kızarmasıyla başlar. 3-5 gün sonra kulak arkasından başlayarak yüze ve bedene yayılan kaşınmayan, özel bir döküntü ortaya çıkar. Dö­küntü, zamanla biraraya gelerek lekemsi görüntüler oluşturan, küçük, kırmızı noktalardan oluşur.
En sık rastlanan komplikasyonları, kulak iltihabı ve bronşittir. Özellikle küçük bebeklerde bu rahatsız­lık çok ciddi olabilir.

Kızamık Hastalığı Tedavisi, Kızamık Tedavi

Tedavi, değişik belirtilere bağlı olarak yürütülür. Hastalığın en ağır aşamasında çocuk, genellikle iş­tahını yitirir ve yemeğe zorlanmamalıdır. Çocuğun su­suz kalmamasına ve ağzın nemli tutulmasına özen gösterilmelidir.
Kızamıklı çocuğun karanlık bir odada tutulması gerektiğine inanılırdı. Ancak ışık, özel olarak rahat­sızlık yaratmıyorsa, buna gerek yoktur. Gözler şişer­se ılık su banyosu yapılabilir. Çocuğun rahatsız olabileceği göz önüne alınarak, televizyon izlemesi, olabildiğince engellenmelidir.Kulak ağrısı ya da bronşit gibi ikinci bir enfeksi­yonun belirtisi ortaya çıkarsa, doktor, uygun antibiyotiği önerecektir.