Çocuklarda Bebeklerde Kulak Ağrısı Tedavisi

Çocuklarda Bebeklerde Kulak ağrısı ve Tedavisi

Çocukta sık rastlanan bu sorun, içerdiği potan­siyel tehlike nedeniyle önemli bir kaygı kaynağıdır. Diş çıkarma, çocuklarda sık karşılaşılan bir kulak ağ­rısı nedenidir ve çocuğun kulağını çekelemesine neden olur. Bir başka sık karşılaşılan neden, enfeksiyondur. Kulak zarının arkasındaki ortakulak, kısa bir tüple (östaki borusu) gırtlağın arkasına bağ­lanır. Bu tüp, boğazdaki ve burundaki bakterilerin ko­laylıkla orta kulağa geçmelerine olanak sağlar.

Kulak Ağrısı Belirtileri

Acının yanı sıra diğer belirtiler, ateş, genel hal­sizlik, arada bir kusma ve burun akıntısıdır. Bu belir­tilerin tümü, her zaman görülmeyebilir. Kulaktan bir akıntı ve akıntıdan sonra orta kulaktaki iltihabın yap­tığı basıncın azalması nedeniyle bir rahatlama olabi­lir. Akıntının görülmesi durumunda büyük bir olasılıkla antibiyotik tedavisi gerekeceği için çocuk, hemen doktora götürülmelidir.
Kulak ağrısının orta kulak iltihabından mı ya da diş çıkarma gibi başka bir nedenden mi kaynaklan­dığını belirleyebilmek için önce çocuğun dikkatini dağıtmalı, sonra kulağını hafifçe öne ve arkaya doğru çekmelidir. Bu çekişin çocuğa acı vermesi, rahatsız­lığın büyük bir olasılıkla orta kulak iltihabından kaynaklandığını gösterir ve hemen doktora baş­vurulmalıdır.

Kulak Ağrısı Tedavi

Acıyı gidermek amacıyla aspirin ya da benzeri ilaçlar verilir. Ağrıyan kulağa birkaç damla kulak dam­lası damlatılması, yine acıyı azaltmak açısından ya­rarlı olabilir. Ancak damlanın aşırı sıcak olmamasına özen gösterilmelidir. İltihaplar, kısa sürede geçer.

Ne zaman doktora başvurmalı?

Ağrı çok şiddetliyse ya da 12 saatten uzun sürer­se, Kulak akıntısı varsa, Çocuk, genellikle iyi değilse, ateşliyse ve ku­suyorsa