Yumusak Doku Romatizmasi Romatizma

Yumuşak Doku Romatizması, Yumuşak Doku Ağrısı

Yumuşak doku romatizma, vücudun, kaslar, tendonlar, vücut bağları ve bunlara benzer öbür "yumu­şak dokular"daki ağrıları ve tutulmaları anlatmak için üzerinde anlaşılmış bir terimdir.


"Fibrositis", yumuşak doku rahatsızlıklarını ifa­de etmek için kullanılan muhtemelen en yaygın ad­landırmadır. Ancak bu adlandırma doktorlar arasın­da çok büyük itirazla karşılaşmış ve gözden düşmüş­tür. Bunun başlıca nedeni, "flbrositili" denilen doku­ların mikroskopla yapılan incelemelerinde hiç iltiha­ba rastlanmamasıdır. Bu nedenle bu terim, yerini "yu­muşak doku romatizması"na bırakmıştır.

Bu tür romatizmadan hiç etkilenmeden yaşamı­nı sürdüren çok az insan vardır. Genç ya da yaşlı, ka­dınlarda da, erkeklerde de görülen bu romatizma, bü­tün romatizmal hastalıkların en yaygını ve hafifidir. Genellikle kendiliğinden ya da basit ilaçlarla genler ve hiçbir zaman sakatlığa yol açmaz.


Yumuşak Doku Romatizmasının Nedenleri

Nedenler, çok ve çeşitlidir. Bunların en yaygını zorlanma ve yaralanmadır. Yanlış bir harekete, ya da kol ve bacakların veya vücudun öbür parçalarının aşırı-kullanıma bağlı olarak da gelişebilir. Hastalık belirtileri bazı insanlarda düşmeden, ya da alışmadık­ları çalışma ve hareket biçimlerinden sonra gelişir. Örnek olarak, yoğun alışveriş, ağır kaldırma, ev dü­zenlemesi ya da tatilde yapılan değişik işlerden sonra gelişen romatizma biçimlerini sayabiliriz. Spor yapar­ken başa gelebilecek birçok yaralanma yumuşak do­ku romatizmasına yol açabilir. Hatta bazen, psikolo­jik faktörler bile önemli olabilir. Endişe ve üzüntü has­talık belirtilerini ortaya çıkarabilir ya da var olanları geliştirebilir. Heyecan verici alt-üst oluşlar kişide acı­lı, depresif gelişmelere yol açabilir. Günlük hayatı­mızda her zaman karşımıza çıkabilecek şeylerdir bun­lar: Sıkıntı verici bir iş günü ya da aile kavgası! Var olan belirtileri artırıyor gibi görünse de, yaygın ina­nışın tersine, cereyan, soğuk ve rutubet romatizma­ya yol açmaz.