Beyin Tumorleri Beyinde Tumor Belirtileri

Beyin tümörleri, Beyinde Tümör

Beyinde oluşan tümörler, sinir sistemi kaynaklı (gliyom) beyin zarı kaynaklı (meninjiyom) ve kan da­marı kaynaklı (hemanjiyom / anjiyom) olabilir. Gliyom, menin­jiyom ve hemanjiyomun tersine, bulunduğu sinir dokusunu kapladığından ve normal doku ile tümörlü doku arasındaki sı­nır saptanamadığından habis olarak kabul edilir.

Beyinde Tümör Belirtileri


Hangi tümör tipi olursa olsun, kafaiçi basınç artar. Bunun belirtileri de şiddetli baş ağrısı, görme bozuklu­ğu ve ağır vakalarda kusma ve bilinç bozukluklarıdır.

Seyri: Hastalığın ilerleyişi tümörün büyüme hızına para­leldir.

Tedavi: Habis olmayan tümörler ameliyatla çıkartılabilir. Habis tümör ameliyatları oldukça tehlikelidir. Çünkü hem tü­mörün yeniden belirmeyeceği garanti edilemez hem de ame­liyat sırasında beyin dokusunun bazı yerlerinin zedelenmesin­den kaçınılamaz. Bu nedenle, habis tümörlerde ameliyata çok ender başvurulur. Ancak, tümörün kistik olduğu ve tümör do­kusunun bir kist duvarının çok küçük bir alanını kapladığı hallerde ya da tümörün beynin az zarar göreceği bir yerinde olması halinde, ameliyat girişiminde bulunulabilir. Röntgen te­davisi bazı gliyom tiplerinde etkili olabilir.

Havadan etkilenme


Birçok insan havadan etkilenir. Bazı kişilerin ruhsal ve fiziksel durumları havaya, yani hava deği­şikliğine bağlıdır. Kişiyi en çok lodos havalar etkiler. Hava­dan etkilenmenin nedenleri henüz bilinmemektedir. Hava de­ğişikliklerinin intiharlara, kalp ve dolaşım bozukluklarına ve koliklere neden olabildiği sanılmaktadır.

Belirtileri: Baş ağrısı, bulantı, halsizlik, uykusuzluk ve ne­şesizlik görülür.

Seyri: Süresi ve şiddeti hava koşullarına bağlıdır.

Tedavi: Havadan etkilenen kişiler, havanın kendilerini et­kilediği günlerde ruhsal ve fiziksel yorgunluklardan kaçınma­lıdır. Kalp ve kan dolaşım bozukluğu olanlar bu günlerde ara­ba kullanmamalıdır. Mümkün olduğu kadar açık havada dolaşmalı ve uykuların düzenli olmasına dikkat etmelidir. Baş ağrısı giderici, sakinleştirici ve kan dolaşımını düzenleyici ilaç­lar rahatlık sağlar. Hatta, kahvenin bile yararlı olabildiği ger­çektir. Saunalar ve hava kürleri önlem olarak uygulanabilir. Aşırı duyarlılık durumlarında yer değiştirmelidir.