İdrar Yollari Sistit İdrar Torbasi İltihabi

İdrar Yolları Hastalıkları, Sistit Hastalığı Nedenleri

Her iki böbreğin göbek bölgelerinden 20-25 santim uzunluğun­da yalız kas yönünden zengin, yaklaşık bir kalem kalınlığında birer idrar borusu çıkar ve her biri ayrı ayrı yerlerden, düzkaslarca zengin olan idrar torbasıyla birleşir. Böbreklerin idrar toplayıcı kanallarından gelen idrar, havuzcuğa (pelvis), dökü­lür, oradan da idrar yolları aracılığıyla damla damla idrar tor­basına akar. idrar torbası dolunca, idrar boşaltıcı tarafındaki kapıda bulunan halka kas çalışmaya başlar ve idrar, aşağı id­rar yolundan dışarı boşaltılır. Normal bir kişinin çıkardığı gün­lük idrar yaklaşık 1,5-2 litre kadardır ve idrarın içinde 50 gram kadar katı madde bulunur, idrarın normalden az ya da çok ol­ması bir hastalık göstergesidir. Ayrıca, idrar yolları birtakım etkenlerle iltihaplanabilir, idrar yollarının çalışmasını engelle­mesi yönünden idrar yollan hastalıkları arasında, erkeklerde görülen prostat hastalığı da sayılabilir.

İdrar torbası iltihabı (Kronik Sistit) Çocuklarda Sistit


İdrar torbası, genellikle, bak­teri ve virüsler tarafından etkilenerek iltihaplanır. Kadınlarda idrar yolu çok kısa olduğundan gebelik sırasında idrar torbası iltihabı çok sık görülür. Gonore gibi bulaşıcı hastalıklarda da idrar torbası iltihabı oluşabilir.

Sistit Belirtileri: Çok sık idrara çıkmak, idrar yolunda yanma duymak başlıca belirtileridir. Ayrıca, idrar kötü kokuludur ve idrarda kan görülebilir. Bazen terleme ve ateş olabilir.

Tedavi: idrar tahlili ile kültür yapılarak etken organizma­nın duyarlılığı saptanarak antibiyotik tedavisi yapılır. İltiha­bın önü alındıktan sonra tüm olasılıklar göz önünde tutularak idrar yolları dikkatle incelenmelidir. Boşaltım sisteminin her­hangi bir bölümündeki iltihap tüm sistemi etkileyeceği için, tedavinin asıl amacı böbrek yıkımının önlenmesidir. İdrarı al­kali yapmak için potasyum nitrat karışımıyla bol sıvı veril­melidir.