Ruh Sagligi Akil Hastaliklari Zeka Geriligi

Ruh Sağlığı, Akıl Hastalıkları, Akıl ve Ruh Sağlığı Bilgileri

Akıl hastalıkları halk arasında delilik diye adlandırılmaktadır. Günümüzde bile hastalığın oluş nedenleri hâlâ bilinmemekte­dir. Doktorların çoğunda, akıl hastalarında (psikozlar), ruh hastalarında olduğu gibi, ruhsal yaşantının çok büyük önem taşıdığı kanısı hâkimdir.

Ruhsal hastalıkların (nöroz), oluşumunda çevresel ve fizik­sel baskılar büyük rol oynar. Bu nedenle, nörozlar ciddi çeliş­kileri kişiliklerinde taşıyan kişileri yansıtırlar. Hastalığa neden olan olayların yanında ruhsal yaşantının da büyük rolü vardır. Fiziksel ve ruhsal olgunluk bozuklukları da, çoğu kez, aşın yüklenme sonucu ruhsal hastalıkların oluşumuna yol açabilir. Fiziksel ve ruhsal etkenlerin oluşturduğu organik psikoz ile fonksiyonel psikoz arasında bir ayrım yapmak zorunludur.

Zeka geriliği Nedir, Bebekte Zeka Geriliği Belirtileri


Zeka Geriliği Nedenleri; Birçok vakada, embriyonun ya da fetüsün ra­him içindeki gelişimi sırasında annenin kızamık geçirmesi, an­nede daha önce var olabilecek frengi gibi hastalıklar, anne ya da çocuktaki hormon ve enzim yetersizlikleri, çocuğun hasta­lanması, doğum kazaları vb. etkenler zekâ geriliğinin oluşu­muna neden olabilir. Zekâ geriliğini üç grupta toplamak müm­kündür:

1. Debilite: Hafif zekâ geriliğidir. Korunduğu takdirde ken­disine bakabilen, ama normal iş koşullarında ve yaşamda, nor­mal bir insanla rekabetten yoksun olan geri zekâlı kişidir.

2. Embesilite: Zekâ geriliğinin ikinci devresidir. İşlerini ve kendisini idare edemeyen kişi embesildir.

3. İdyosi: Zekâ geriliğinin en son derecesidir. Kendisini en basit tehlikelerden bile koruyamayan kişi idyottur.