Tifus Nedir Lekeli Humma Hastaligi

Tifüs Nedir (lekeli humma), Tifüs Hastalığı

Halk dilinde lekeli humma olarak bilinen tifüs, İnsana bitlerle bulaşan bir hastalık­tır. Bu nedenle eskiden çok kalabalık toplumlarda ve savaş sı­rasında askerler arasında görülürdü.

Kuluçka devresi: 5-21 gün.

Belirtileri: Sırt, kol, bacak ve baş ağrısı, titreme ve ateş.

Süreci: Hastalığın beşinci gününde «dut döküntüsü» adı ve­rilen deri döküntüsü görülür. Döküntü gövdeden kol ve bacak­lara yayıldıktan sonra ikinci hafta içinde kaybolur. Ateş 40 de­recenin üstüne çıkar, ikinci haftanın sonunda çok ani olarak düşer. Hastalık akut damar iltihabına neden olur. Hastalığa başka organlar da katılır. Damar iltihabı özellikle beyni, böb­rekleri, deriyi ve kalp kasını etkiler.

Tifüs Tedavisi: Tüm ağır ve bulaşıcı hastalıklarda uygulanan te­davi aynı şekilde uygulanır. Tam yatak dinlenmesi verilir. Yi­yeceklerin sulu ve kalori yönünden yüksek olmasına dikkat edilir. İlaçlara vitamin de eklenmelidir.Korunma: Bitle mücadele edilmelidir. Hastalar ayrılmalı ve bitlerden temizlenmelidir. Bitin ısırdığı yer kaşınmamalı, alkolle temizlenmelidir. Aşılama yoluyla aktif bağışıklık sağ­lanması mümkündür. Tifüs aşısı birer hafta ara ile üç dozda yapılır ve her yıl uygulanan 1 ml.'lik dozla bağışıklık süresi uzatılır.