Toksoplazmoz Hastaligi Nedir

Toksoplazmoz Hastalığı Nedir

Yeni tanınan ve Orta Avrupa'da çok sık rastlanan bir hastalık türüdür. Mikrop kaynağı özellikle kedi­ler, köpekler ve kuşlarla diğer memeli evcil hayvanlardır. Ge­be kadınlar için oldukça tehlikeli sayılan bir hastalıktır. Fetüse bulaştığı takdirde sonuç ya ölü doğum ya da düşüktür. Ço­cukta genellikle körlüğe, spazmlara ve hidrosefaliye yol açar. Ayrıca, karaciğer, dalak ve akciğerlerde de yıkım görülür.

Toksoplazmoz Belirtileri: Çocukta doğmalık olarak bulunan hastalık protozonları göz iltihapları, beyinde kireçlenme gibi durumlarla ortaya çıkar. Üstelik, beyin zarı iltihaplanmalarına yol açabi­lir. Büyüklerde kronik ya da akut halde seyrederek beyin, kalp, akciğerler, bağırsak, göz vb. organlarda görülebilir. Bir­çok durumlarda hastalık büyüklerde gripal bir hastalık şeklin­de belirtiler gösterir ve üzerinde durulmaya değecek bir bo­zukluk bırakmaz.

Tedavisi: Çocuklar büyüklerden daha çok zarar görürler. Aptallık ve körlük çok sık rastlanan bozukluklar ara­sındadır. Yalnızca sülfonamit tedavisi uygulanır.

Korunma Yolları: Gebe kadınlar çiğ et yememelidir. Kedi, köpek ve kuş gibi hayvanlardan uzak durulmalıdır. Ev kedileri, mik­robu taşıyabileceği için sokağa çıkartılmamalıdır.