Bronsial Astma Bronsial Astim Hastaligi

Bronşial Astma Hastalığı Hakkında Bilgiler

a) Bronşial astma, bir bronşitin türü müdür? De­ğilse nedir?
b) Aşırı hassasiyet reaksiyonunun bu hastalıkla ilgisi var mı?
c) Tavsiyeleriniz nelerdir?

Asthma bronşiale, küçük çaptaki havayollannın, ya­ni bronşiallerin yapışkan bir sekresyon ile tıkanması so­nucu ortaya çıkan ve akciğerlerle doldurulan havanın dışarı atılmasındaki zorluk hali ile karakterize bir akciğer patolojisidir.

Sebebine göre iki tür asthma vardır. Biri allerjik ast­hma dediğimiz Ekstrensek tip astma bronşiale, diğeri ise İntrensek astma bronşialedir. Allerjik astmalı kişinin has­sas olduğu mesela küf, mantar, ilkbahar aylannda çiçek tozlan (polenler) gibi partiküller veya tozlu, dumanlı hava gibi tesirlerle karşılaşması durumunda hemen aniden, o ana kadar normal olan kişide had safhada bir nefes darlı­ğı gelişebilmektedir. Bu durumdaki kişilere uygulanacak en seçkin tedavi yolu, bunlara cilt testleri yapılarak has­sas olduğu tesirleri tesbit edip, bu maddeyi gidererek ar­tan dozlarda cilt yoluyla vermek suretiyle kişiyi hassasi­yeti ortadan kaldırmaktır.

İkinci sorunuzda, aşın hassasiyet reaksiyonlarında (ki bu alerjik astma veya diğer tür cilt lezyonları olabilir, meselâ kurdeşen, yani tıp dilinde ürtiker gibi) kan tahlil­lerinde herhangi bir pataloji olabilir mi? diye soruyorsu­nuz. Evet aşın hassasiyet reaksiyonlarında hangi çeşidi olursa olsun kanda kısaca IGE ismini verdiğimiz İmmunglobin E artışı söz konusudur.

Üçüncü sorunuzda, bu hastalıktan tam kurtulmanın yolunu soruyorsunuz. Herhalde alerjik astmayı kastedi­yorsunuz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi asıl sebebe yöne­lik tedavi immunoterapi diğer bir tabirle Desensibilizasyon dediğimiz, kişinin hassas olduğu faktörleri belirleyip, bunlara karşı aşı yaparak hassasiyeti ortadan kaldırmak­tır. Bu tabii uzun süreli bir tedavi, bunun yanısıra acilen hemen yapılacak semptomatik tedavide, oksijen ve nefes açıcılar, balgam sökücü ilaçlar ve antibiotik, hatta dirençli vak'alarda kortizon yer almaktadır.