Cocuklarda Beslenme Bozukluklari

Çocuklarda Beslenme bozuklukları

Beslenme bebek için son derece önemlidir. Hızlı büyüme ve organ gelişimine uygun bir bes­lenme gereklidir. Bebeğin tüm besin maddelerini gereken mik­tarlarda alması kadar, bunları kabul edip sindirmesi de önem­le üzerinde durulması gereken bir konudur. Hatalı besleme be­beğin sağlığını, uykusunu, aynı zamanda metabolizma gelişi­mini etkiler.
Organizmada oluşan herhangi bir bozukluk ya da hasta­lık, bağırsaklarla hiçbir ilişkisi olmasa bile, sindirim bozuk­luğuna yol açar. Mide-bağırsak kanalı hasta bebeklerin «ağız borusu» gibidir. Bu nedenle, bebeğin sindirim organlarına ge­rekli özen ve bakım gösterilmelidir.

Bebeklerde Beslenme Bozukluğu, nedenlerine göre üç grupta toplana­bilir:

1. Bebeğe verilen mamanın miktarına ve katkı maddeleri­nin cinsine bağlı beslenme kusurları.
2. Sindirim organlarının mikroplanmalar ya da çeşitli ze­hirlenmelerle etkilenmesine bağlı beslenme kusurları.
3. Bebeğin hastalıklara karşı dirençsizliğine bağlı beslen­me kusurları.
Pratikte bu üç gurubu birbirinden ayırmak oldukça güçtür. Bebeğin hastalıklara karşı dirençsiz oluşu bulaşıcı hastalıkla­rın etkisini güçlendirir ve normal olarak iştahsızlık görülür, bebek gerekli gıdayı alamaz. Böyle durumlarda mutlaka bir doktor tedavisine gerek duyulur. Burada sözü edilecek olan yalnızca önemsiz beslenme sorunlarıdır.


Bebeğin hastalıklı durumunda, beslenmeye 12-24 saat ara verilmeli, bu arada yalnızca sakarinle tatlandırılmış açık çayla yetinmelidir. Yalnızca çayla ve süreli olarak beslenmesi ge­reken bebeklere çay, sık sık ve az miktarlarda verilmelidir. Be­beğin dışkısı kontrol edilmeli ve dışkının durumuna göre veri­len çay miktarı artırılmalıdır. Bebeğin yaşına ve durumuna gö­re havuç suyu ve elma rendesi de verilebilir.