Sigaranin Zararlari Sigara Etkileri Zarari

Sigara kullanıyorum. Bedenimde ne gibi etki­ler bırakır?

Sigara, vücudumuza girdiği andan itibaren zararları­nı göstermeye başlar ve bütün organlarda kalıcı izler bıra­karak ilerler.


Sigara önce ağız ve boğazda tesirini gösterir. Dudak kanserinden dil, yanak, damak, gırtlak kanserine kadar birçok amansız hastalığın sebebi olur. Bu arada ses tellerinin yıpranması, ses kısıklığı gibi başlı başına rahatsızlık­lara yol açar.
Gırtlak kanserinin yüzde 99'u sigara sebebiyle vuku-bulur.

Sigaranın ikinci hedefi akciğerlerdir. Sigara dumanı solunum sisteminin koruyucuları olan küçük kılçıkları yok eder. Bu kılçıklar yok olunca tüm zararlı maddeler ko­layca bronşlara, bronşitlere girer ve orada yerleşir. Sigara içenlerde oksijen seviyesi de azaldığından "zor nefes alma" ile kendini gösteren "anfizem" dediğimiz hastalık başgös-terir. Ardından öksürük denen harika mekanizma baş gösterir. Öksürük hem yolları genişletir, hem de tıkanıklığı giderir. Çok sigara içenlerin sık sık öksürmeleri bu yüz­dendir.

ABD'de yılda yaklaşık 85 bin kişi akciğer kanserinden ölmektedir. Yine sigaranın yol açtığı bronşit ve anfizemden ise yine ABD'de yılda 52 bin kişi hayatını kaybetmek­tedir.

Kalp, az oksijenli beslendiği için zorlanır. Hergün ar­tan bir güçle, kan pompalamaya devam eder. Yükü ağırla­şır, kalp kasları az oksijenle beslendiğinden, organın ken­disi zayıflar. Buna bağlı olarak çok sigara içenlerde kalp krizleri kalp hastalıkları artar.

Sigara dumanında birçoğu zehirli 4 bin kadar madde bulunmaktadır. Bunlardan bir bölümü damar için cidarındaki hücreleri bozarak damar sertliği geliş­mesini kolaylaştırır. Ayrıca sigara kanın pıhtılaşmasını arttırarak kanı koyulaştırır. Damarları genişleten bazı maddelerin yapımını azaltır. Bu yollarla damarların tı­kanmasına sebep olur. Veya bu olayı hızlandırır. İç organ­larda kanser yapar. İnfarktüs oluşturur. ABD'deki infarktüslerin % 15-30'u, İngiltere'de % 30-35'i sigara sebebi ile­dir.

Beyin, sigaradan çok etkilenir. Vücuda daha az oksi­jen girmesi yüzünden beyin yeteri kadar beslenmez. Kişi­de unutkanlık, dikkati bir noktaya toplayamama gibi du­rumlar meydana çıkar. Hatta damarlar tıkanabilir, felç olunabilir.
Oksijen azlığından bağırsaklar görevini yapamaz, sin­dirim sistemi tembelleşir. Özellikle midede ülserler ortaya çıkar.