Astigmat Hastaligi Nedir Astigmatizma Goz

Astigmatizma, Astigmat Hastalığı Nedir, Astigmat Göz

Gözün optik sistemi kabaca küresel kabul edilmekle beraber kırıcı ortamların hepsinde mercek meridyenleri eşit eğrilikte olmadıkları için odaklaşma nokta (stigma) şeklinde olmayıp, alan halinde (astigma) oluşur. Yani daha düz meridyenden gelen ışık bir noktada odaklaşırken, ortamın dik olan diğer meridyeninden gelen ışıklar başka bir noktada odaklaşmaktadır. Genelde yassı ve dik meridyenler gözde birbirine 90° diktir. Dolayısı ile astigmatizması bulunan bireyler örneğin boğaz köprüsüne bakarken köprünün gövdesini net, ayaklarını bulanık görür. İnsanların %95'inde astigmatizma vardır.

Astigmatizma Tipleri

a) Düzenli Astigmatizma

Yassı ve dik meridyenlerin birbirine 90° olmasıdır. Dikey aks daha dik ise (yatay aks daha düz) kurala uygun, yatay aks daha dik ise (dikey aks daha düz) kurala aykırı astigmatizma olarak adlandırılır

Astigmatizma dereceleri birbirini 180°'ye tamamlar ise bunlara simetrik astigmatizma denir. Yani bir gözde 20° diğer gözde 160° gibi. Eğer 90° ve 180° dışındaki astigmatik alanlarda yani her iki göz de 45°'de ise çapraz (oblik) astigmatizma denir.

Bu lip astigmatizmalarda kırıcılık düzeltme ile ortadan kalkabilir.

b) Düzensiz Astigmatizma

Kornea yüzeyinin düzgün olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Kornea lekeleri keratokonus, kornea yaralanması sonucu oluşan skatris dokusu gibi düzeltme ile ortadan kalkmazlar.

c) Kırıcılık Cinsine Göre Astigmatizma

Bir aks emetrop, diğer aks ametrop (- veya +) ise basit astigmatizma denir
Her iki aks aynı cins ametrop ise (- veya +) birleşik astigmatizmadır
Her iki aks farklı kırıcı tipte ise (- veya +) karışık astigmatizma olarak adlandırılır

Astigmatizma Semptomları

Astigmatizma farkı 1 dioptriden büyük ise:
1. Bulanık görme, çift görme
2. Baş eğme
3. Baş çevirme
4. Göz yorgunluğu
5. Gölgeli görme
6. Alında baş ağrısı
7. Öne veya arkaya eğik yazma
8. Blefarit, sık arpacık çıkarma.