Maya ve Mantarlar Mikroorganizmalar

Maya ve Mantarlar

Maya ve mantarların büyük çoğunluğu, doğada saprofit veya komensal olarak toprak, kaya, su, bitki, balık, insekt, besin, hayvan ve hatta insanlarda yaşarlar. 110.000'den fazla mantar türü tespit edilmiştir. Bunlardan çok azı insanlarda ve genellikle deride mikotik (dermatofitler) enfeksiyonlara sebep olurlar. Bilinçsiz antibiyotik kullananlar­da, immün sistemi baskılananlarda, immün yetersizlik olanlarda ve hijyenik kurallara uymayanlarda ağız içinde, protezlerinde ve/veya dudaklarında maya ve mantar enfek­siyonları sık oluşur.

Mayalar üreme ve çoğalmaları aşamasında unisellüler yapıda olan mantarlar olarak da tanımlanabilir. Nadiren yalancı hifa oluşturabilenleri de bulunur (Örn. Candida albi-cans). Önemli cinsler; Candiada, Cryptococcus, Torulopsis, Rhodotorula, Sporobolo-myces, Trichosporum, Saccharomyces.

Mantarlar, hif, hifa, misel, spor gibi değişik yapıyı bir arada bulundurabilirler.
Maya ve mantarlar hücre özellikleri ile ökaryotik olduklarından, bakterilerden büyük­türler ve farklı bir çok organelleri bulunmaktadır. Önemli cinsler; Aspergillus, Penicil-lium, Blastomyces, Histoplasma, Cocoidioides, Microsporium, Trichophyton, Epider-mophyton.