Ayak Bilegi Burkulmasi Kirigi Bravlesi

Ayak Bileği İncinmesi

Bileğin temelini oluşturan dokulara genel direkt darbeler bilek incinmesine sebep olur. incinme kaslarda, tendonlarda ve diğer dokularda kan dolaşımını sağlayan kılcal damarlar­da kanamaya sebep olur. Bilek incinme­leri çok yaygın bir sakatlanma olmasına rağmen ciddi sakatlanma değildir. Nede­ni; Keskin olmayan bir nesne tarafından yapılan doğrudan darbe.

Tedavi;

1.Sakatlanan bölgeye bir parça tampon koyarak elastiki bandaj sarın, 72 saat kadar sakatlanan bölgeye kompres uy­gulayın. 2.Sakatlanan bölgeye günde 3-4 defa 15'er dakikalık buz tedavisi uygula­yın. 3. incinmeden 72 saat sonra sıcak tedaviye geçin. Bu incinmenin iyileşme süresi ortalama 2-4 gündür.

Ayak Bileği Kırığı Tedavisi

Ayak bileğinin geneli likle iki yanında birden görülen bir veya daha fazla ayak bileği kemiğinin tam ve tam olmayan kırıklarıdır. Nedenleri; Bileğin her iki yanındaki basınç geçici olarak bileği veya topuk kemiğinin çıkmaya zorlar. Bağlantıyı sağlayan bağlar gerilir" ve kopar. Bağlar gerilip kemikleri de kopartabilir. Tedavi; 1.Şişlik inerse 7-12 gün sonra dikişler alınabilir. 2.Alçı alın­dıktan sonra en az 6 haftalık sargıya veya desteğe ihtiyaç vardır. 3.Günde 3-4 kez 15'er dakika buz masajı yapılmalıdır: 4.Daha sonra sıcak tedaviye geçin. 5.Mümkünse girdap banyosu yapın. 6. Düzgün ve incitmeden hafif masaj yapın. Bu kırığın iyileşme süresi ortalama 18-20 haftadır. Kırığın şiddetine göre bu iyileş­me süresi 12 aya çıkabilir.

Ayak Bileği Tenosinoviti: Ayak bileğin­de bir detendon kılıfının veya bir tendonun enflamasyonudur. Nedenleri; 1.Ayak bileği tendon ve kaslarının aşırı kullanımı veya nadiren yırtılma. 2.Ayak bileğinde yaralanma veya direkt darbe. 3.Yaralanmadan sonra cerrahi kesiden veya yaralanma anındaki cilt kesesin­den, enfeksiyon girişi. Tedavi; 1.Cerrahiye gerek yoktur, 10-14 günlük bir yürüme alçısına ihtiyaç vardır. İyileş­me tamamen sağlanana kadar elastik bandajla ayak bileğini sarmak gerekir.
2. Sık sık sıcak tedaviye başvurun.
3. Mümkünse girdap banyosu yapın.

Ayak Bravlesi: Yerde, üsteki rakibin sağ kolunu sağ elle kavrayarak, sağ diz üzerinde yürürken, sağa doğru devrilip, sol ayağın topuk kısmını, rakibin sol ayak iç topuk kısmından havalandırarak dönme.

Ayak Burkulması

Ayağa doğrudan gelen bir darbeyle cilt ve cilt altı dokula­rın zedelenmesidir. İncinme, küçük damarların yırtılmasıyla kas, tendon ve diğer yumuşak dokular içine kanamayla sonuçlanır. Nedenleri; 1.Genellikle kunt bir objeyle ayağa direkt darbe. 2.Koruyucu bölümleri eksik ayakkabılar ve kırışık-buruşuk çoraplar giymek. Tedavi; 1.Sakatlanan bölge üzerine orta büyüklükte bir ped koyarak elastik ban­dajla sarın ve 72 saat bölge komprasyonunu koruyun. 2. Sürekli buz masajı uygulayın, günde 3-4 kez 15'er dakikalık seanslar şeklinde. 3. Burkul­madan 72 saat sonra kendinizi iyi his­sederseniz sıcak tedaviye geçiniz. 4.Hafif ve sık masaj uygulayın. Bu sa­katlığın iyileşme süresi 1-2 hafta ara­sında değişir.