Gogus Yapisi Gogus Kafesi

Göğsün Genel Yapısı, Göğüs Yapısı

Göğüs omurları, kaburgalar ve sternum, hepsi birden göğüs iskeletini (göğüs kafesini) yaparlar.


Dış görünüş; Göğüs kafesi, tabanı aşağıda önden arkaya biraz basık bir koni biçimindedir, ön, arka, iki yan yüzlerle bir taban ve bir tepesi vardır.

Ön yüz; yukarıdan aşağıya ve arkadan öne biraz eğik olan bu yüzün yukarıdan aşağıya gittikçe genişliği artar. Bu yüzde ortada sternum ile yanlarda kıkırdak kaburgalar ve 1 ilâ 9 uncu kaburgaların ön uçları vardır.
Arka yüz; ortada omurga ve bunun diken çıkıntıları; yanlarda omurga olukları, kaburgaların arka uçları ile kaburga açılarını gösterir.

Yan yüzler; konveks olup kaburgaların ön ve arka açıları arasındaki bölümleri gösterdiği gibi yedinci kaburgaya gittikçe genişler ve ondan sonra daralır.

Göğüs kafesi tabanı; önden arkaya doğru, ortada hançersi çıkıntı, yanlarda 7 ilâ 10 uncu kıkırdak kaburgaların ön uçlarının birbirleriyle birleşmesinden meydana gelen kenarlar, kaburgalar kemeri adı alan kenar'ar, 11 inci kaburganın ön ucu, 12 nci kaburganın alt kenarı ve 12 nci göğüs omuru ile sınırlıdır.

Göğüs kafesi tabanı aşağıya ve öne bakar. Tabanın önde gösterdiği açının tepesi, Charpy açısı adı alır ki 70-75 derece kadardır. Bu açının yan kenarları 7 ilâ 10 uncu kıkırdak kaburgalarla yapılmış olup; kaburgalar kemerinden başka birşey değildir.

Göğüs kafesi tabanının önden arkaya olan orta çapı 12, enine çapı 26 cm. dir.

Göğüs tepesi; kesik olup, önde incisuru jugularis, yanlarda, birinci kaburga; arkada birinci göğüs omuru ile sınırlıdır. Büyük çapı; enine elips biçiminde olan bu deliğin, arka kena­rında birinci göğüs omuru çıkıntı yapar; göğüsün bu kesik tepesindeki eliptik deliğin doğrultusu öne ve aşağıya eğiktir. Önden arkaya orta çapı 6 cm. enine çapı 10 cm. kadardır.

İç görünüşü; içte göğüs boşluğunun duvarlarını, göğüs kafesini yapan kemiklerin bu boşluğa bakan yüzleri yapar. Burada:

1) Göğüs omurgasının yaptığı, arka ve ortadaki kolon halindeki çıkıntı.
2) Göğüs boşluğu organlarını içine alan, yanlarda geniş konkav iki duvar ki kaburgaların iç yüzleriyle kaburga aralarından; önde de sternumun arka yüzünden meydana gelmiştir.