Bobrek Naklinde Doku Uyumu Nedir

Doku Uyumu Nedir, Böbrek Naklinde Doku Uyumu

Organ naklinde doku uyumuna sadece böbrek naklinde bakılır. yani ne pankreas, ne karaciğer, ne kalp, ne ince bağırsakta doku uyumuna bakılmaz. böbrekte de doku uyumu biraz sonra detaylı anlatacağım üzere aşıldı. peki nedir doku uyumu, kan grubu gibidir. dokuların üçünü anneden, üçünüde babadan alırız. yani genellikle doku uyumumuz annemizle yüzde 50, babamızla yüzde 50'dir. kardeşlerde bu oran daha yüksek olabilir hatta bazen iki kardeş arasındaki doku uyumu yüzde yüz yani altıda altı olabilir.

böbrek nakli için gerekli doku uyumu oranı nedir

Türkiyede biz bu işe başlayana kadar söylenen altıda üçün altında nakil yapılmazdı.

Evet, diyalize girerken hep bunu konuşurduk arkadaşlarla. doktorlarla sorduğumuzda ise çok tavsiye etmediklerini ama denenebileceğini söylerler, biz de kara kara düşünürdük. sahi doku uyumsuz böbrek naklinde neden böyle bir tedirginlik var?

bu konuda bir çalışma var, Alman Heiderberg Üniversitesinin yaptığı geniş bir çalışma bu. buna göre doku uyumu böbrek naklinde çok ama çok önemlidir ve uyum azaldıkça yani altıdan beşe, altıda beşten dörde, dörtten üçe, indikçe beş yıl sonunda böbreğin çalışmasında yüzde 40'lık bir fark oluşur.