Gabriel Fallopius – Fallop Tupleri

Gabriel Fallopius (1523-1562)

Fallop Tüpleri

GABRİEL FALLOPİUS. 16. yüzyılın en ünlü anatomistlerin-den biridir. Kısa süren hayatında (39 yaşında ölmüştür) birçok keşiflerde bulunmuştur.

Fallopius, insan yumurtalık yollarını gayet iyi tarif etmiş ve bu yolla­ra adı verilerek "Fallop tüpleri" denmiştir. Bundan başka yumurtalıkları ve ligamentum rotundayı tarif etmiştir. Semi sirküler kanalları da keşfe­den bu analomist yine ilk defa olarak nervus trigeminus, nervus akusti-kus ve nervus glossofaringesu
da anatomi bilgisine hediye etmiştir. (Fallop Tüpü)

Fallopius, büyük anatomisi Vesaliııs'un en gözde öğrencilerinden biri idi. Kendisi ile beraber o çağın bazı İtalyan anatomistleri modern anatominin temellerini atmışlardır. Şunu unutmamak lazımdır ki 16. yüzyıla kadar insanlar, insan cesedinin disseksiyonunu yapmak ve gör­düklerini tespit etmek olanağından mahrum idiler. Bu tarihe kadar çe­şitli dini baskılar herhangi bir disseksiyonun yapılmasına engel olmak­ta ve dolayısıyla anatomi ilminin de ilerlemesine engel oluşturmaktay­dı. İkinci yüzyıldan 16. yüzyıla kadar anatomi ilminde hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir. Üniversitelerde pek nadir olarak yapılan anatomi derslerinde, bu dersin hocası sadece Galen'in yazdıklarını tekrar eder­di. Bunlara itiraz edecek herhangi bir kimse, çok kötü karşılanır ve ade­ta dünyanın düz olmadığını iddia eden bir kimsenin uğrayabileceği kötü muameleye tabi tutulurdu. Çünkü, o devirde dünyanın da düz olduğu itiraz kabul etmez bir gerçek addedilmekte idi. Vesalius ve öğrencileri anatominin bu karanlık gidişini nura gark ettiler.

Gabriel Fallopius. Modena'da doğdu. İlk zamanlarda skolastik bir öğrenim ve terbiye gördü. Fakat tıp öğrenimine karar verdikten ve başladıktan sonra skolastik öğrenimden vazgeçti. Fallopius büyük üstadı Vesalius'a karşı büyük saygısı ile onun izinde oldu. 1551 yılında da Padua Üniversitesi 'nde Anatomi profesörü olarak onun yerine geçti.

Fallopius çok yönlü bir insandı. Anatomi çalışmaları yanında kimya, botanik ve cerrahi konusunda da yazmış ve dersler vermiştir. Paduada botanik bahçesini kurma ve bakmakla beraber pratik cerrahi hususunda da usta idi. Adı hiçbir zaman unutulmayacaktır.