Genel Endise Hali - Anksiyete Olcegi

Genel Endişe Gerginlik Hali Nedir? Anksiyete Ölçeği

Genel endişe hali, tahrik eden herhangi bir neden olmaksızın sürekli üzüntü ya da gerginlik halidir, insanların çoğu hastalık korkusu ya da sağlık, para, aile, iş sorunları nedeniyle üzüntü çekerek yaşarlar. Genel endişe hali için, sürekli tekrarlayan ve daha şiddetli belirtileri olan panik ataklar olması gerekir.

Panik atakta da olduğu gibi, genel endişeyi tanımlamak kolay olmayabilir. Eğer tanımlasanız bile nasıl ve neden bu sorunların oluştuğu­nun farkında olmayabilirsiniz.

Genel Endişe Rahatsızlığını Belirtileri Nelerdir?

Kronik endişenin birçok belirtisi vardır. Bun­lar arasında en çok rastlanılanları:

Genel alınganlık: Sinirlilik, alınganlık, gergin ve panik halinde hissetmek. Çok yakında çok büyük bir felaket beklentisi içerisine girmek uykusuzluk ve gün bo­yunca kendini yorgun hissetmeye yol açar.

Başağrısı: Özellikle baş, boyun ve sırt bölgesinde adale gerginliği başağrısına ya da başta zonklamaya yol açabilir. Ağ­rı başın arkasında, önünde ya da tepe­sinde olabilir.

Titreme: Tüm vücutta, özellikle kollarda ve ellerde titreme ve sarsılma.

Otonomik sistemin artan aktivitesi: Vücudun soluk alma, sindirim, kalp çarpması gibi istemdışı fonksiyonlarına "otonomik fonksiyonlar" denir. Bunlar dışardan herhangi bir etki olmadan yeri­ne getirilen bağımsız fonksiyonlardır. Endişe, otonomik sistemin aktivitesini artırabilir ve yoğun terlemeye (özellikle ellerde), yüzde kızarmaya yol açabilir. Bazen ağızda yoğun kuruluk ya da su­lanma olabilir.

Artan otonomik aktivite, sindirim sistemin­de rahatsızlıklara yol açabilir. "Midede kele­bek uçuşması" çok sık hissedilen bir duygu­dur. Diğer belirtiler göğüste ya da midede yanma hissi ki genellikle geğirme duygusuyla bir aradadır; bağırsak rahatsızlıkları ve idrara çıkmada artıştır.

Unutmamak gerekir ki, genel endişe halinin iyileşme süreci kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar kısa süreli tedavilerle iyileşebilir, oysa başkaları normal hayata dönmekte güçlük çe­kerler. Kronik endişe, özellikle iş hayatları ve kişisel yaşamları başarılı ve dengeli olan daha genç yaştaki yetişkinlerde daha az problemli geçer.

Genel Endişe Rahatsızlığının Tanı Kriterleri, Anksiyete Belirtileri

Şiddetli ve sürekli endişe aşağıdaki dört kategorideki belirtilerden en az üçünü kapsamalıdır:

Sinirlilik: Titreme, sarsıntı, asabiyet, kas ağrıları, yorgunluk, gevşeme güçlüğü, yorgun bir yüz, huzursuzluk ve huzursuz hareketler.

Genel belirtilen Titreme, hızlı kalp atışı ve çarpıntı, soğuk ve nemli eller, kuru ağız, baş dönmesi, ellerde ve ayaklarda ürperme, çok sık idrara çıkma, sindirim güçlüğü, ishal, midede rahatsızlık, bo­ğazda yumru hissi ve sık nefes alma.

Kuruntulu beklentiler: Endişe, üzün tü, korku, hafıza eksikliği, zarar görme­me beklentisi.

Dikkat: Dikkat dağılmasına yol açan fazla kibarlık, dikkatini toplamada güç­lük, uyku güçlüğü, alınganlık, sabırsızlık ve huzursuzluk.
En az bir ay ya da daha uzun süren hu­zursuzluk hissi.
Depresyon gibi herhangi başka bir ra­hatsızlıkla biraraya gelmemesi.
Bu belirtilerin onsekiz yaş ve üzeri kişiler­de görülmesi.