Loeffler Sendromu Nedir

Loeffler Sendromu

Akciğer radyografisinde geçici nitelikte bir infıltrasyon vardır ve kanda eozinofiller artmıştır. Hastalık genellikle 2 haftaya kadar iyileşir. Başlıca klinik belirti hafif bir öksürük, sübfebril ateş ve yorgunluktur. Bazan bu be­lirtiler yoktur veya gözden kaçacak niteliktedir. Akciğer radyografisinde görülen infıltrasyonla hastalık kuşkulanılır. Kanda yaklaşık % 20 eozinofıl ve hastanın öz geçmişinde allerji olması tanıyı destekler. Radyografide görülen infiltrasyonlar gezici, geçici ve homojen niteliktedir. Yoğunlaşmanın sınırı belirli değildir, tek veya mültipl olabilir. Bir segment lokalizasyonu göstermez. Yoğunlaşma birkaç gün sonra azalır ve 6-12 günde kaybolur. Akciğer infiltras-yonları bazı vakalarda nodüler veya yuvarlaktır.

Kanda lökositler 20.000 veya daha çok artmıştır ve lökositoz eozinofıllerin artmasıyla ilgilidir.
Değişik nitelikte birçok allerjenler Loeffler sendromuna sebep olabilir. Ascaris lumbricoides bunlardan biridir (sayfa 58), diğer parazitler ve bazı ilaçlar örneğin paraaminosalisilik asit (PAS), aspirin, penisilin, sulfonamid ve bazı polen ve allerjenlerin inhale edilmesi Loeffler sendromuna sebep olabilir.

Akciğer radyografisinde gölgenin geçici nitelikte olması tüberküloz ve pnömoni tanısından uzaklaştırır. Kanda eozinofıllerin artması Loeffler sendromunu destekler.