Ulserasyon - Piyoderma Gangrenosum

Ülserasyonun daha nadir nedenleri

Piyoderma Gangrenosum

Altta yatan ciddi bir sistemik hastalık sonucu ortaya çıkan nadir bir ülse­ratif rahatsızlıktır.

Klinik Özellikler

Genellikle akut olarak yangılı morumsu bir nodul, korkutucu bir şekilde hızla yayılarak ülser haline gelir. Ülser karakteristik olarak mavi-leylak benzeri renkte olup, sınırları belirsiz bir şekildedir. Bu gibi lezyonlar, yemek tabağı ölçülerinde ve hatta daha büyük olabilirler. So­nunda ülser boyutları sabit hale gelir ve sonra kendiliğinden iyileşebilir. Bazı hastalar birden fazla ülserlere sahiptir ve bu hastalıktan dolayı kaybedilebilir. Lezyonlar tekrarlayabilir veya sessiz bir dönem sonrası yeni­leri oluşabilir.

Etiyopatogenez

Olguların yarısında predispozan faktör bulunmamasına rağmen, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, romatoid artrit veya miyelom seyrinde bu rahatsız­lık oluşabilir. Kanıtlama zor olmasına rağmen, vaskülit tarafından oluşan yıkım sonucu oluştuğu düşünülmektedir.

Tedavisi

Siklosporin, minosiklin ve dapson gibi ilaçların piyoderma gangrenosum lezyonlarının iyileşmesini sağladığı bildirilmiştir.

Vaskülitik Lezyonlar

Ülserler, yangılı ve tromboze olan küçük damarlardaki (vaskülitik) bo­zukluğa bağlı olarak gelişir. Romatoid vaskülitler, bu mekanizma ile olu­şan ülserler ve genellikle bacaklarda oluşur. Ama herhan­gi bir yerde de gelişebilir. Purpurik bir lezyon olarak başlayabilir. Tedavi altta yatan hastalığın düzeltilmesidir.

Hematolojik sebepler

Bacak ülserleri, orak hücreli anemi ve idiyopatik trombositopenik purpu-ralı hastalarda daha yaygındır.

Enfektif Sebepler

Tüberküloz, tersiyer sifiliz ve derin mantar enfeksiyonları uzun süren ül­serlere neden olabilirler.

Arteriovenöz Malformasyonlar

Daha derin seviyelerde kan damarlarının şant oluşturması, deri üzerinde­ki beslenmeyi bozar ve ülserlere sebep olabilir