Eklem Romatizma ve Akut Romatizmasi

Romatizma Hastalıklarıyla İlgili Soru ve Cevaplar

Eklem Romatizma ve Akut Romatizması


Babaannem 83 yaşında devamlı dizleri ağrıyor. Yağmurun ne zaman yağacağını dizlerinin ağrısındaki artışla tahmin edebi­liyor. Bu durumun tıbbi izahı var mı?

Kireçlenme olan eklemler hassaslaşmakta ve değişik çevre faktörlerinden etkilenmektedir. Soğuk, rutubet, hava basıncında­ki değişmeler gibi iklim faktörleri romatizmalı eklemdeki kan do­laşımını etkileyerek ağrıların artmasına sebep olmaktadır. Bu ne­denle babaannenizin ağrılarının artması ile hava tahmini yapabil­mesi doğru ve olağandır.

48yaşına bir bayanım. Son aylarda sağ kalçamda istirahat-ten sonra ağrı ve tutukluk oluyor. Bir süre gezince rahatlıyorum. Hatta sanki bacağımda kısalma oldu. Topalladığımı söyleyenler var. Acaba nedendir?

Yaşınız kalça kireçlenmesi için uygun bir yaş. Ağrılarınızın istirahatten sonra artması ve bir süre gezince rahatlamanız kireç­lenme ihtimalini akla getirmektedir. Kalça kireçlenmesi olanlarda eklem aralığı daralır. Hatta ileri dönemlerde eklem yapıları birbiri­nin içine girer ve bacakta kısalmaya yol açar. Mevcut şikayetleri­niz kireçlenmeyi düşündürmektedir.

55 yaşında bir bayanım. Sağ kalçamda 5 yıldır kireçlenme var. Gittiğim ortopedi uzmanı ameliyat olmam gerektiğini, kalçama metal eklem takılacağını ancak biraz geç ameliyat olmamın daha uygun olacağını ifade etti. Ameliyat olmam gerekir mi? Eğer gerekiyor ise ameliyat için en uygun yaş hangisidir?

Kalça kireçlenmeleri çoğu zaman ilaç, fizik tedavi ve kaplıca ile düzelmekte ve hastalar günlük yaşamlarına devam edebilmek­tedirler. İnatçı vakalarda kalçaya protez konulmaktadır. Ameliyat­tan evvel kalça eklemi civarındaki kasların fizik tedavi ve egzer­sizler ile güçlendirilmesi çok önemli olup ameliyatın başarı şansı­nı artırır. Ameliyatla kalça eklemi çıkarılıp yerine metal kalça ek­lemi konulmaktadır. Yapay kalça ekliminin 15 yıl gibi bir süre sonra yerinden oynaması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle çok gecikilmemekle birlikte ameliyatın biraz ileri yaşlara bırakıl­ması çoğu zaman uygun olur.

60yaşında kilolu bir bayanım. Diz ve kalçalarımda kireçlen­meler var. Son gittiğim Jizik uzmanı bana yumuşak tabanlı (ka­uçuk) ayakkabı giymemin uygun olacağını söyledi. Kullanırsam faydası olur mu?

Kalça ve diz kireçlenmesi olan hastalarda yürüme esnasında her adımda ayak tabanının yere temasında dize ve kalçaya zıt yönde bir kuvvet uygulanmaktadır. Bu kuvvetin azaltılması için yumuşak tabanlı ayakkabıların kullanılması uygun olur. Yürüme esnasında eklemlere binen kuvvet kısmen azalacağı için hastala­rın ağrıları azalır ve eklemdeki kireçlenmenin ilerlemesi yavaşla­tılmış olur.

55 yaşında bir erkek hastayım.Bahçede çalışırken dizimi incittim. Hqfif bir ağrı ve kilitlenme oluyor. Doktorum manyetik re-zonas denilen filmi çektirdikten sonra dizimde meniskus yırtılma­sı olduğunu söyledi. İleri yaşlarda da meniskus olurmu?

Meniskus diz ekleminde bulunan eklemin hareketlerini ko­laylaştıran kıkırdak yastıklardır. Özellikle sporcularda ve genç yaşlarda ani bir diz burkulmasını takiben zedelenerek ağrıya yol açar. Ancak bazen ileri yaşlarda da ani diz hareketleri esnasında meniskuslarda yırtık ve zedelenmeler olabilmekte ve diz ağrısına yol açmaktadır.

46yaşında bir bayanım. Sık sık boynum tutuluyor. Kireçlen­me olduğu söylendi. Özellikle tutulduğu zamanlar çok rahatsız ediyor. Diğer eklemlerimde de kireçlenme olur endişesindeyim.

Boyun kireçlenmesi ileri yaşlarda ve özellikle çalışan bayan­larda sık görülür.Her zaman hastayı rahatsız etmez. Soğuk, stres, yorgunluk gibi herhangi bir ikinci neden zeminde kireçlenme olan boyunda ağrı ve tutukluğa yol açar. Mevcut rahatsızlık ge­nellikle boyuna lokalize olup diğer eklemlere yayılmaz. Ancak ile­ri yaşlarda boyundan bağımsız olarak diğer eklemlerde de kireç­lenmenin gelişebileceği unutulmamalıdır.

Babamın boynunda, belinde kireçlenmeye bağlı ağrılar olu­yor. Bende de olur endişesindeyim. Kireçlenme babamdan bana geçer mi? Kireçlenme olmaması için neler yapabilirim?
Kireçlenme genellikle aileden geçiş göstermez. Yani anne ve babada varsa çocuklarda da olacak diye beklenmemelidir. Ancak herkeste belli bir yaştan sonra eklemlerde kireçlenme beklenir. Korunmak için bazı tavsiyeler olabilir. Bunların içinde şişmanlık­tan kaçınma, düzenli egzersiz yapılması, stresten uzak durma, aşırı hareketsizik ve yorucu çalışmalardan uzak durma, çalışan kişilerin çalışma pozisyonlarına dikkat etmeleri sayılabilir.

Belimdeki kireçlenme için değişik doktorlara gittim. Tam ola­rak bir türlü rahatlayamadım. Kireçlenmenin tedavisinin olmadı­ğı söyleniyor. Gerçekten kireçlenmenin tedavisi yok mu? Bu ağrı­ları ölene kadar çekecek miyim?

Kireçlenmenin tedavisi vardır. Derdi veren Allah (CC) elbette tedavisini de vermiştir. Kireçlenmenin bir yaşlılık hadisesi olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca kireçlenme olmadan evvel korunma, geliştikten sonra düzenli egzersiz ve zaman zaman fizik tedavi programı ve gerekirse ilaç tedavisi ile eklem rahatsızlığı tama ya­kın giderilebilir. Ayrıca kaplıcalar etkili ve faydalıdır. Hasta dok­toruna güvenir ve dediklerini uygularsa şikayetler giderilir. An­cak çoğu zaman hastalar tavsiye edilen egzersizleri ihmal etmekte ve sadece verilen ilaçları kullanmaktadırlar. Halbuki egzersizlerin koruyucu etkileri vardır ve mutlaka yapılması gerekir. Kireçlen­mede vücut ağırlığını eklemden alıp güçlendirilen kaslara taşıt­mak çok önemli bir husustur. Bunun için de egzersizlerin ihmal edilmemesi gerekir. Egzersizlerin, eklemin ve kıkırdakların bes­lenmesini de artırarak kireçlenmenin ilerlemesini önleme açısın­dan da çok önemli etkileri vardır.