Hormon Bozuklugu ve Romatizma

Hormon Bozuklukları ve Romatizmal Hastalıklar

A- Cushing sendromu: Kendiliğinden veya uzun süreli korti­zon benzeri ilaçların kullanılması sonucu gelişen bu hastalıkta kemiklerde yaygın zayıflık, omurlarda kırıklar, bel ve sırt ağrıları, boy kısalığı, kol ve bacak kemiklerinde kırıklar, sinir sıkışmaları ve kaslarda güçsüzlükler ortaya çıkar.

B- Diabetes mellitus (Şeker hastalığı): Şeker hastalığı kişiyi pek çok yönden etkileyen bir hastalıktır. Şeker hastalarında ek­lemler ve sinirlerde etkilenebilir. El ve ayaklarda uyuşmalar, kuv­vetsizlik, kemik zayıflığı, eklemlerde kireçlenmeler, yumuşak do­kularda sertleşmeler, kemik ve eklem iltihaplanmaları görülebilir.

C- Paratiroid bezinin aşın çalışması: Hiperparatiroidi denilen paratioid bezinin aşırı çalıştığı durumda kemiklerin yüzeylerinde yenilikler, eklemlerde ağrı ve romatizmal şişlikler, eklemin bağla­rında gevşeklik, kıkırdaklarda kireçlenmeler, ürik asit yüksekliği ve kas güçsüzlüğü ortaya çıkmaktadır.

D- Paratiroid bezi tembelliklerinde: Kan kalsiyumunun azal­masına bağlı olarak kas krampları, eklemlerde hareket sınırlılık­ları, el ve ayaklarda uyuşmalar ve ciltaltı dokularda kalsiyum bi­rikmesi görülür.

E- Tiroid bezinin aşırı çalışması: Hipertiroidili hastalarda el ve ayak parmaklarının uç kısımlarında çomaklaşma, yumuşak dokularda sertleşme ve kas zayıflıkları görülür.

F- Tiroid bezi tembelliği: Eklemlerde şişlik ve ağrı, kas güç­süzlüğü, bağlarda zayıflık ve gevşeklik ve ürik asit miktarında artış görülür