C4 Bitkileri

C4 Bitkileri

Mısır, Orta Amerika kökenli bir bitkidir. Çavdar ve buğdaya göre yüksek sıcaklık, kuraklık ve kuvvetli ışıkta daha çabuk büyür ve daha çok madde üretir. Bu durum C02'in özel bir şekilde ve etkin olarak işlenmesine bağlıdır. C02, mısır veya trop ve subtrop kökenli birçok bitkide, önce "fosfofenol pirüvik asit" adlı 3C-atomlu bir akseptöre birikir. Daha sonra 4C-atomlu MALİK ASİT oluşur. Bu nedenle C4 bitkilerinden sözedilir. Diğer yeşil bitkilerde C02, Ribulose-1,5-bisfosfat'a birikir ve C3'ün ilk statik ürünü olan FOSFOGLİSERİK ASİDİ oluşturur. Bu nedenle bu bitkilere C3-bitkisi denir.

C4 Bitkileri Nelerdir

C3 ve C4 bitkilerinin yaprak iç dokularının anatomik yapıları farklıdır. C3-bitkilerinde iletim demetleri, demet kılıf hücrelerinin oluşturduğu bir yaka tarafından sarılır ve bunların kloroplastları sadece az miktarda Granatilokoidi taşır. İletim demetlerini saran örtünün etrafında normal klorofilli MEZOFİL HÜCRELERİ yer alır. Mezofil hücrelerinin kloroplastlarında C09'in akseptöre bağlanması gerçekleşir. Üretilen malik asit buradan iletim demeti örtü hücrelerine iletilir ve orada akseptör ve C09'de parçalanır ve daha sonra da CALVIN çevriminde tekrar işlenir.

C4 Bitki

C4 bitkilerinin fotosentezi, doğal yetişme alanlarının koşulları altında, Cybit-kilerinkine göre, daha etkilidir. Bu yüzden de özellikle kurak ve sıcak bölgelerde C4-bitkileri yaşar. Bütün bitkilerin stoma açıklığı kurak hava koşullarında tamamen kapanır. Böylece buharlaşma azalır. Ama bu durumda da alınan C02 miktarı azalır. C4-bitkileri aldıkları bu düşük miktarı çok iyi kullanmak zorundadır. Çünkü onların akseptörü C3-bitkilerinkine göre CO?'i daha kolayca bağlar. Bu yüzden de C4-bitkileri, solunum veya diğer metabolik olaylarda serbestleşen C02'i kaybetmez.